De ce bărbaţii şi femeile au percepţii diferite despre prietenie VIDEO

Care sunt diferenţele concrete între prieteniile de acelaşi sex aflaţi din materialul video.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prietenia este o relaţie afectivă şi de cooperare între fiinţe umane, care se caracterizează prin sentiment de simpatie, respect, afinitate reciprocă.
Prietenia presupune o atitudine de bunăvoinţă reciprocă, suport reciproc la nevoie sau în criză de loialitate, buna-credinţă şi altruism. Relaţia de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă.

Cum a apărut cuvântul „prietenie‘‘

Dacă analizam etimologia cuvântului în diferite limbi, se poate observa că prietenia este strâns legata de noţiuni ca iubirea, fraternitatea, apropierea şi camaraderia (mai ales cea de arme).
În latină, cuvântul „prieten‘‘, amicus, provine din verbul amo-are, “a iubi”, iar de aici s-a răspândit în limbi ca franceza, italiana, spaniola, româna.
În engleză, cuvântul „friend‘‘ provine din rădăcina germana fri care înseamna “a se preocupa”, “a proteja”. Cuvântul german freundschaft înseamnă, în acelaşi timp: “iubire”, “legătura de sânge”, “origine comună” şi “prietenie”.
Cuvântul slav droubcha înseamnă “apropiere” şi “camaraderie”, după cum, probabil, cuvântul romanesc prieten este legat de ideea de apropiere, deşi vine din limba slava.

Implicaţiile psihologice ale prieteniei

Oamenii sunt fiinţe sociale, ceea ce înseamnă că nu putem trăi, la nivel individual, fără a clădi relaţii cu ceilalţi. Încă din societăţile primitive, rasa umană a trăit în comunităţi care se bazau atât pe legături de rudenie, cât şi pe legături bazate pe cooperare, partizanat sau competiţie.
În societatea actuală, prieteniile sunt un factor extrem de important pentru sănătatea fizică şi mentală a noastră, deşi, la o primă evaluare, s-ar putea spune că relaţiile de prietenie au un grad de superficialitate sporit, din prisma desfăşurări acestui tip de relaţii mai ales de la distanţă.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii şi analize confirmă că prietenii sunt la fel de importanţi ca şi familia în dezvoltarea sănătoasă a unei persoane.
La nivel psihic, nevoia cuiva de a comunica trebuie satisfăcută pentru a elibera presiunea acumulată în viaţa de zi cu zi. În acest context, specialiştii spun că şi o prietenie superficială, de suprafaţă, este preferabilă în locul interiorizării excesive şi a singurătăţii.

De ce sunt diferite relaţiile de prietenie la femei faţă de bărbaţi

Componenta emoţională este extrem de diferită la cele două sexe. Bărbaţii sunt orientaţi spre latura practică şi imediată a relaţiei de prietenie cu o persoană de acelaşi sex şi leagă mai repede relaţii de amiciţie, chiar dacă superficiale. Femeile, în schimb, caută relaţii de durată, consistente şi în profunzime, probabil şi prin prisma faptului că sunt mai dispuse la destăinuiri intime, pe care să le încredinţeze cuiva de încredere.
Care sunt diferenţele concrete între prieteniile de acelaşi sex aflaţi din materialul video.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult