Cum să scapi de burtă: sfaturi de la un medic specialist în diabet

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, vine cu sfaturi pentru persoanele care vor să elimine grăsimea depusă în jurul abdomenului.

Grăsimea abdominală în exces este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. Printre cauzele care duc la acumularea acesteia se numără excesul de alimente bogate în carbohidrați (dulciuri, produse de patiserie), de sucuri dulci, alcool, sedentarismul, stresul, somnul deficitar, dar și fumatul. Grăsimea abdominală în exces este periculoasă pentru că duce la un risc crescut de hipertensiune, boli de inimă, infarct, accident vascular, diabet, astm, demență și cancer.

Grăsimea abdominală este mult mai periculoasă decât cea depusă în zona șoldurilor și coapselor. De aceea, bărbații care o talie mai mare de 94 de cm și femeile cu o circumferință a taliei mai mare de 80 de cm ar trebui să ia măsuri pentru a elimina grăsimea abdominală.

„În primul rând, trebuie să fim conștienți că nu există un aliment-minune care să ne scape de burtă în mod miraculos. Procesul de a scăpa de depunerile de grăsime de la nivel abdominal este unul complex, care implică un regim alimentar ținut pe o perioadă mai lungă de timp și bineînțeles, activitate fizică.

Pentru a putea ține un regim alimentar și pentru a nu face foamea, este foarte important să ne concentrăm pe alimentele cu un conținut caloric scăzut. De fapt, pe acestea le putem considera de ajutor pentru a scăpa de burtă. Acestea trebuie introduse într-un program susținut de dietă ghidată și de mișcare.

Dintre aceste alimente, pe primul loc aș pune legumele, deoarece au puține calorii și multe fibre. Prin urmare, sunt sățioase și aduc o mulțime de vitamine și minerale care scad pofta de dulce. La capitolul „legume și verdețuri”, majoritatea celor pe care le găsim în piață (roșii, ardei, salată, spanac, urzici, ceapă, fasole păstăi) pot fi consumate fără probleme în cantități suficiente. Nu putem să consumăm cantități nelimitate dintr-un aliment și să ne așteptăm să slăbim sau să scăpăm de burtă.

De asemenea, în ciuda multor mituri pe care le auzim sau le citim, carnea slabă ne ajută să slăbim. Fiind foarte bogată în proteine și săracă în grăsimi, este sățioasă și completează foarte bine mesele. Recomand în special carnea de curcan, de pui și peștele. Iar dacă dorim să mâncăm mușchi de porc sau mușchi de vită, trebuie să alegem partea cea mai slabă a cărnii, făcută la cuptor sau pe grătar și nu prăjită în ulei.

Și fructele ne pot ajuta să slăbim. Dar ne pot ajuta să ne și îngrășăm. Dacă mâncăm fructe cu un conținut scăzut de carbohidrați precum căpșunile sau fructele de pădure, atunci pot fi un adjuvant în scăderea în greutate. Însă dacă vom consuma banane, rodii, pere, prune sau struguri în cantități mari, nu ne vor ajuta să scădem în greutate.

În final, pentru a scăpa de burtă și de kilogramele nedorite, este bine să avem o dietă variată, echilibrată, cu alimente de calitate, care nu conțin foarte multe calorii. Tot acest regim trebuie să fie susținut de mișcare, dacă se poate zilnic” recomandă dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult