Conf. dr. Daniel Grigorie: despre tratamentul osteoporozei VIDEO

Conf. dr. Daniel Grigorie, Președintele Societății Române de Osteoporoză, explică pe larg în interviul video importanța tratamentului osteoporozei.

Osteoporoza afectează la ora actuală peste un milion de femei și bărbați din România, cu vârsta peste 50 de ani. În acest context, diagnosticarea și tratamentul osteoporozei, explicate de conf. dr. Daniel Grigorie, sunt vitale pentru a evita fracturile grave.

De ce este important tratamentul osteoporozei?

Osteoporoza este o boală silențioasă, care afectează multe persoane. Osteoporoza se manifestă prin scăderea densității minerale osoase care, în timp, fragilizează oasele. Osteoporoza nu dă semne decât în momentul producerii fracturii osteoporotice. Aceasta este extrem de gravă dacă afectează coloana vertebrală sau șoldul. Iar tratamentul osteoporozei poate duce la evitarea fracturilor.

Când se aplică tratamentul osteoporozei?

Diagnosticul de osteoporoză se pune de către medicul endocrinolog, după efectuarea densitometriei osoase. În plus, medicii evaluează riscul de fractură prin testul FRAX. Riscul de fractură dată de osteoporoză este crescut la persoanele cu menopauză precoce (înainte de 40 de ani), la cele cu vârsta peste 65 de ani și la cele cu antecedente familiale de fractură. Pot face mai ușor fracturi și persoanele care au urmat anumite tratamente sau cele cu boli endocrine. În aceste condiții, după stabilirea diagnosticului, medicul poate recomanda cel mai bun tratament pentru a evita fractura osteoporotică.

Care este cel mai bun tratament pentru osteoporoză?

La ora actuală, există mai multe clase de medicamente care se pot recomanda pentru persoanele care suferă de osteoporoză. La finalul lunii aprilie 2020, Guvernul României a decis introducerea, începând cu 1 iunie 2020, a 31 de molecule noi în lista medicamentelor compensate şi gratuite.

Astfel, devin disponibile și în România noi opţiuni terapeutice pentru tratamentul osteoporozei la femeile în postmenopauză cu risc crescut de fracturi. Aceste soluţii care au demonstrat beneficii pentru pacienţii cu risc de fracturi de fragilitate.

Osteoporoza nu trebuie neglijată pentru că afectează ireversibil calitatea vieții pacienților și familiilor lor. Astfel, pacienții care au făcut o fractură de fragilitate sunt de 5 ori mai expuși să facă o a doua fractură în următorii 5 ani.

Despre importanța tratamentului în osteoporoză, dar și despre regulile stilului de viață care protejează sănătatea sistemului osos și muscular am stat de vorbă pe larg cu conf. dr. Daniel Grigorie, Președintele Societății Române de Osteoporoză, Medic Primar Endocrinolog, Șeful Secției de Endocrinologie și Metabolism a Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Daniel Grigorie - Medic primar endocrinolog
Conf. Dr. Daniel Grigorie este Medic Primar Endocrinolog și Președintele Societății Române de Osteoporoză. Titulaturi - Coordonator PNS Osteoporoză - Șef Grup Protocoale Diagnostice și Terapeutice - Expert internațional în osteoporoză - IOF - Expert european în boli paratiroidiene ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum te poate îmbolnăvi telefonul mobil
Cum te poate îmbolnăvi telefonul mobil