Ce fac rinichii în organism? Despre rolul rinichilor și ce boli îi pot afecta

Află pe scurt de ce sunt importanți rinichii pentru funcționarea organismului!

Rinichii sunt organe importante din corpul uman, fac parte din sistemul urinar și sunt responsabili pentru o mulțime de funcții. Rinichii au forma unor boabe mai mari  de fasole și sunt situați în spatele abdomenului.

  • Principala responsabilitate a rinichilor în corp este aceea de a filtra sângele de reziduuri și alte substanțe care se elimină prin urină.
  • Deși un rinichi uman are între 120 și 150 de grame, împreună filtrează aproape 200 de litri de sânge zilnic. Astfel, se elimină din corp deșeurile.
  • Pe lângă funcția de filtru, rinichii mai au un rol și anume acela de reglare a nivelul sodiul din organism.
  • De asemenea, rinichii reglează ph-ul sângelui.
  • Rinichii produc glucoză dacă aceasta este în cantitate insuficientă în sange.
  • Tot rinichii reglează tensiunea arterială și produc hormoni implicați în absorbția calciului și productia de globule roșii.

La fel ca orice organ din corp, și rinichii se pot îmbolnăvi. Persoanele cu risc mare de boli renale sunt cele cu diabet sau hipertensiune.

De asemenea, la nivelul rinichilor, pot apărea calculi sau pietre, infecții, tumori benigne, dar și cancere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult