De ce să alegi chirurgia robotică atunci când te operezi? „Vine cu o perspectivă promițătoare pentru afecțiuni care s-ar fi soldat cu operații mutilante pentru pacient”

Invitat în emisiunea CSID live, Dr. Teodor Buliga ne-a explicat de ce pacienții ar trebui să opteze pentru chirurgia robotică.
  • Publicat:

Invitat în emisiunea CSID live, Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică, în cadrul SANADOR, ne-a explicat care sunt avantajele chirurgiei robotice, de ce este ea inovativă și mai ales, de ce pacienții ar trebui să opteze pentru chirurgia robotică.

„Este inovativă pentru că, în primul rând, creează posibilitatea chirurgului de a efectua procedee la care ar trebui să facă niște artificii (…) Chirurgia robotică îți permite, de exemplu, să coși intestinul fără să-l mai scoți în exterior, fără să mai verifici integritatea respectivă, poți să-l coși de mână fără niciun fel de problemă, ca și cum tu, chirurg, ai fi în interior, cu abdomenul deschis și ai face acest procedeu clasic”, a explicat Dr. Teodor Buliga.

Specialistul explică și faptul că un alt avantaj al chirurgiei robotice este perspectiva promițătoare pentru afecțiuni care s-ar fi soldat cu operații mutilante pentru pacient.

„Cancerele rectale foarte joase ar fi presupus în tehnologia clasică și chiar și cea laparoscopică în anumite condiții, ar fi avut niște limitări. Robotul permite să te duci mult mai departe și să încerci să faci conectarea dintre intestin și aparatul anal în așa fel încât pacientul să aibă un tranzit normal”, ne explică Dr. Teodor Buliga.

Pentru pacient, chirurgia robotică vine cu următoarele avantaje: durerile după intervenție sunt mai mici, recuperarea este mai rapidă, chirurgul are la dispoziție cele mai bune tehnici prin care se vede limita dintre țesutul care trebuie să rămână și cel pe care trebuie să-l scoată.

Urmărește emisiune integral pe canalul de Youtube.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult