O femeie în vârstă de 108 ani și-a dezvăluit secretul longevității, inclusiv o băutură gustoasă pe care o consumă în fiecare zi înainte de prânz. Deși face parte dintre cei doar 0,01% dintre oamenii din întreaga lume care ajung la o sută de ani, Esperanza Cortiñas continuă să danseze, să folosească transportul în comun și să aibă o viață socială activă.
Esperanza locuiește împreună cu fiica ei, Mari Carmen, în vârstă de 76 de ani, în apartamentul lor din Ourense, situat în nordul Spaniei. Într-o discuție cu COPE, un post de radio local, ea a dezvăluit că secretul celor 108 ani impresionați ai săi este „să muncești, să fii activ, să mănânci bine, să fii veselă și plină de voie bună”.
„Am muncit din greu toată viața mea, încă de când eram mică și aveam grijă de vaci, ceea ce m-a ajutat foarte mult”, a povestit femeia. De asemenea, a subliniat importanța unei alimentații sănătoase, bucurându-se în special de „produse precum legumele sau fructele”, deși a menționat: „Pot să mănânc orice”.
Totuși, rutina ei zilnică include întotdeauna „un shot de lichior de cafea” și a menționat că „înainte să vin la radio, mi-am luat deja shot-ul meu de lichior de cafea”, o băutură profund înrădăcinată în tradițiile Galiciei.
Potrivit Cope.es, ziua ei începe la ora 11 dimineața, iar înainte de orice masă, se răsfață cu shot-ul ei de lichior de cafea, cunoscut local drept licor café. Fiica ei se ocupă de gătit, iar în jurul orei 13:00, se așază împreună la masă pentru prânz, care include produse locale. După o scurtă pauză, deși nu obișnuiește să tragă un pui de somn după-amiaza, în jurul orei 16:00, Esperanza pleacă de acasă și ia autobuzul spre centrul orașului. Se îndreaptă către căminul pensionarilor, unde se bucură de un joc de cărți cu prietenii ei.
„Am mulți prieteni și ne distrăm de minune”, a mai povestit femeia. De luni până sâmbătă, jocurile de cărți sunt distracția ei preferată, dar duminica, dansează. „Am dansat mult în viața mea și mi-a plăcut mereu”, a spus Esperanza.
Totuși, în urma unei fracturi de șold anul trecut, și-a redus sesiunile de dans la doar o dată pe săptămână. După jocurile de cărți sau sesiunile de dans de duminică, în jurul orei 20:00, se urcă din nou în autobuz pentru a se întoarce acasă. Rutina ei obișnuită de seară include un pahar cu lapte la cină, ascultarea radioului și vizionarea televizorului înainte de a merge la culcare în jurul orei 23:00. Esperanza a adăugat că doarme bine.
Vezi această postare pe Instagram
Citește și: Gustarea centenarilor care nu costă mai mult de 10 lei. Ce să mănânci între mese să ajungi la 100 de ani
Centenara subliniază importanța socializării în viața ei. Ea menține „comunicare constantă cu familia și prietenii”, atribuind longevitatea sa acestui aspect. Fiica ei, Mari, a menționat că „mulți oameni o abordează pe stradă ca și cum ar fi o celebritate”.
Esperanza nu se teme nici de călătorii lungi, iar acum câteva săptămâni a mers cu trenul până la Alicante, o distanță de cinci ore, pentru a-și vedea fiica care locuiește acolo. Centenara adoră să arate bine și are rochii de toate culorile, „până la trei dulapuri pline cu haine”, și își aranjează mereu părul și își pune puțin ruj.
Esperanza consideră că „a fi vesel și a-ți dori să trăiești” îi permite să se bucure de fiecare zi, lună după lună și an după an.
Cunoscut și sub numele de „licorca”, licor café este foarte popular în regiunea Galicia din Spania. Deși poate fi cumpărat din cafenelele din zonă, este adesea preparat în casă.
Există, așadar, multe rețete diferite pentru prepararea lui. Lichiorul galician de cafea constă, în mod tipic, în orujo (aguardiente), boabe de cafea și zahăr. Apoi, în funcție de rețetă, se adaugă diverse ingrediente, deseori coajă de lămâie sau de portocală, scorțișoară și ciocolată neagră.
Galicia Tips recomandă următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Toarnă băutura alcoolică într-o oală mare, care se poate închide ermetic. Pune un ibric pe aragaz cu zahărul și adaugă 100ml apă. Lasă să fiarbă pentru a crea un sirop. Lasă-l să se răcească și adaugă-l în alcool.
Curăță fin coaja lămâii și a portocalei și adaugă-le în amestec. În final, adaugă cafeaua măcinată și amestecă totul bine. Lasă amestecul să stea, închis ermetic, cel puțin opt zile. Strecoară băutura și toarn-o în sticle. Păstrează băutura în congelator sau frigider și servește-o foarte rece.
Foto: captură Youtube @La Región