Multe alimente destinate consumului păcălesc creierul, ocolind senzația de sațietate, încercând să ne facă să mâncăm mai mult. Mâncarea pe care o consumăm ar trebui să aibă un consum caloric scăzut și cât mai puțină grăsime, conform Mihaelei Bilic.
Pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic a dezvăluit cum trebuie să arate farfuria ideală. Doctorul nutriționist a spus care e secretul despre care nu mulți români știu. Multe persoane se îngrașă pentru că mănâncă haotic. În plus, consumă pâine și carbohidrați, care cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină.
„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit? Dacă vreți să slăbiți, nutrienții care trebuie limitați (după ce ați eliminat zahărul) sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “elimina pâinea și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon
Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire, rămâne carnea cu salată. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat-pizza, paste și risotto”, a concluzionat Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Ffarfuria-1200x1200.jpg)