Într-o lume în care poluarea este tot mai prezentă și greu de evitat, oamenii de știință ne oferă o veste bună: alimentele pe care le consumăm pot fi o armă reală de protecție. Iar unul dintre cele mai eficiente alimente în acest sens este… peștele.
Studiile recente arată că expunerea constantă la particulele fine din aerul poluat poate avea efecte toxice asupra creierului, contribuind la pierderea de volum cerebral, inflamații și un risc crescut de boli neurodegenerative. Asta înseamnă că nu doar plămânii sau inima sunt afectate de poluare, ci și capacitatea noastră de concentrare, memoria și claritatea mentală.
Potrivit unui studiu publicat în Neurology, consumul regulat de pește bogat în acizi grași omega-3 poate reduce impactul negativ al poluării asupra creierului. Persoanele care aveau un nivel mai ridicat de omega-3 în sânge prezentau volum cerebral mai mare, în special în zonele esențiale pentru memorie și cogniție, cum ar fi hipocampul și substanța albă.
Cum funcționează omega-3? Acești acizi grași esențiali combat inflamația, susțin structura celulară a creierului și pot reduce daunele provocate de neurotoxine precum mercurul sau plumbul. În plus, susțin regenerarea neuronală și funcționarea optimă a sistemului nervos, chiar și la vârste înaintate.
Specialiștii subliniază că modul de preparare este la fel de important ca alegerea peștelui. Pentru a beneficia de efectele protectoare ale omega-3, consumă peștele la grătar, la cuptor sau fiert, evitând prăjirea în ulei, care distruge o mare parte din nutrienți.
Cei mai recomandați pești pentru omega-3 sunt:
Aceștia sunt pești mici, cu un conținut scăzut de metale grele, dar foarte bogați în omega-3, fiind o alegere sigură și sănătoasă.
Citește și: Cel mai bun pește pentru sănătatea creierului. Trebuie să-l mănânci de cel puțin două ori pe săptămână
Studiul menționează că 1-2 porții de pește pe săptămână sunt suficiente pentru a susține sănătatea creierului, mai ales dacă locuiești într-un oraș aglomerat, cu niveluri ridicate de poluare. Bonus: consumul regulat de pește aduce și beneficii pentru inimă, piele, sistemul imunitar și starea generală de bine.
FOTO: Shutterstock