Cum alegem legumele și fructele din supermarket. Unde trebuie să miroși ardeiul să vezi dacă este proaspăt

Invitat în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Profesorul Dan Vodnar a vorbit despre modul în care ne putem asigura că optăm pentru legumele și fructele proaspete atunci când mergem la cumpărături în supermarket.
  • Publicat:
Cum alegem legumele și fructele din supermarket. Unde trebuie să miroși ardeiul să vezi dacă este proaspăt
Cum alegem legumele și fructele din supermarket. Unde trebuie să miroși ardeiul să vezi dacă este proaspăt

Invitat în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Profesorul Dan Vodnar a vorbit despre modul în care ne putem asigura că optăm pentru legumele și fructele proaspete atunci când mergem la cumpărături în supermarket. Dincolo de eticheta pe care unele fructe și legume o au, specialistul a vorbit despre trei caracteristici la care trebuie să fim atenți.

3 criterii de care să ții cont când cumperi legumele și fructele din supermarket

„În general, legumele și fructele din supermarket, din nou, trebuie să conștientizăm, dacă optăm să mergem în supermarket să le achiziționăm, că trebuie să alegem din ceea ce ni se oferă. Și atunci noi, personal, alegem în funcție de sezon, întotdeauna legumele și fructele. La legume, trebuie să recunosc că rădăcinoase luăm și în afara sezonului. Roșiile cherry le cumpărăm cam în tot anul sau pe parcursul întregului an, doar pentru simplul fapt că ne plac și atât de mult s-a îmbunătățit calitatea nutrițională și din punct de vedere al gustului a roșiilor, încât acum putem avea roșii de bună calitate și în luna noiembrie, la fel cum putem avea și în luna august. Rădăcinoasele, de asemenea să fie cât se poate de ferme. Textura este prima chestiune la care ne uităm.

Apoi, în general îmi place să miros. Eu personal asta fac. Ne place să mirosim, de exemplu, un ardei, dacă îl cumpărăm, să-l mirosim, să vedem cât de proaspăt este față de momentul în care noi l-am achiziționat. Pentru că dacă miroși acel fruct, acea legumă și dacă simți un miros de proaspăt, că îl pot simți și mirosul de ardei care vine prin codița lui, putem să ne dăm seama care a fost momentul, cât de îndepărtat față de momentul în care noi cumpărăm acel produs, a fost momentul recoltării.

Acum trebuie să ne și obișnuim cu ideea că în supermarket-uri, în general, nu niciodată, nu se recoltează legumele și fructele la maturitatea de consum, ci la maturitatea tehnologică, maturitate tehnologică care înseamnă de cele mai multe ori, poate uneori chiar cu 2 săptămâni înainte de a le achiziționa noi, pentru că dacă s-ar consuma la maturitatea și dacă s-ar recolta la maturitatea de consum ar fi pierde imense și costurile ar fi și mai imense.

(…) Cu fermitate vă spun câteva reguli, una dintre ele ar fi textura, întotdeauna textura să fie cât mai bună, cât mai fermă, apoi mirosul și sigur, aspectul să nu fie vătămate”, a explicat Prof. Dan Vodnar în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult