În ciuda faptului că primăvara aduce în mod tradițional bucuria gustului de cireșe proaspete, anul acesta românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru acest deliciu sezonier. Valul de ger de la începutul lunii aprilie a compromis o bună parte din producția de cireșe, ceea ce va duce la o scădere a ofertei pe piață și, implicit, la o creștere a prețurilor.
Potrivit cultivatorilor, în multe zone din țară mugurii florali au fost distruși aproape în totalitate. Temperaturile care au coborât sub limita de îngheț, în special în timpul nopții, au surprins pomii în plin stadiu de înflorire, ceea ce a dus la pierderi semnificative.
Din cauza scăderii cantității disponibile, prețul la cireșe ar putea crește cu până la 30–50% față de anul trecut, estimează specialiștii în agricultură. Deja în piețele din sudul țării, unde au apărut primele cireșe importate, prețul a trecut de 50 de lei/kg. Cireșele autohtone ar putea depăși și ele acest prag în prima parte a sezonului.
Pentru mulți români, cireșele vor deveni un lux în acest sezon. În lipsa unor măsuri compensatorii pentru producători, specialiștii avertizează că fenomenul s-ar putea repeta și în anii următori, mai ales în contextul schimbărilor climatice accentuate.
Sursă foto – collab_media / Envato