Peștele este adesea lăudat pentru conținutul de acizi grași omega-3 și beneficiile sale pentru sănătate, însă a fost de asemenea asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Anumite tipuri de pește ar putea agrava tensiunea arterială crescută, un factor de risc pentru probleme grave de sănătate precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Consumul de pește uscat și afumat ar putea îngreuna menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Persoanele cu hipertensiune sunt sfătuite să își reanalizeze consumul acestor tipuri de pește. Bogat în proteine și nutrienți, peștele uscat și cel afumat sunt pești care pot provoca creșteri ale tensiunii arteriale din cauza conținutului ridicat de sodiu.
Persoanele cu tensiune arterială crescută ar trebui să limiteze cantitatea de pește pe care o consumă din cauza conținutului ridicat de sodiu. Consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Organismul reține apă atunci când consumăm sare. Când mâncăm prea mult, surplusul de apă din sânge exercită o presiune suplimentară asupra pereților vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.
Citește și: Cel mai sănătos pește. Conține o mulțime de vitamine și de minerale
Organizația Blood Pressure UK a identificat consumul excesiv de sare ca fiind „cea mai mare cauză” a creșterii tensiunii arteriale. Pentru un control mai bun al aportului de sare, organizația recomandă verificarea etichetelor alimentelor și evitarea produselor cu conținut ridicat de sare, în special cele care conțin 1,5g sau mai mult la 100g, potrivit Surrey Live.
Totuși, Blood Pressure UK a emis și un avertisment legat de faptul că peștele uscat are un „conținut deosebit de ridicat de sare”, sugerând că este indicat „să fie evitat” sau înlocuit cu o variantă cu mai puțină sare. Peștele afumat conține de asemenea un nivel ridicat de sare, o jumătate de pachet având, în general, aproximativ 1,5g, echivalentul a un sfert din cantitatea maximă recomandată zilnic pentru un adult.
Ar trebui ca alimentele conservate și afumate să fie consumate ocazional și asociate cu alimente integrale și cu conținut scăzut de sare. Cheia pentru a obține cele mai multe beneficii nutriționale și de gust din fructele de mare este să optezi pentru variante diferite de pește în fiecare săptămână: proaspăt, congelat, conservat și afumat.
Foto: shutterstock