Recalcularea pensiilor a provocat vâlvă printre români! Majoritatea ard de nerăbdare să afle ce sumă în plus vor primi din această toamnă. S-au făcut și calcule pentru a arăta, orientativ, ce pensie va încasa un român care a muncit 40 de ani cu carte de muncă.
Pensiile românilor vor crește de la 1 septembrie 2024, după marea recalculare anunțată de Ministerul Muncii. Pensionarii din România au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiilor până în luna septembrie 2024, prin prezentarea ‘adeverințelor de brut’ la casele de pensii. Acestea sunt necesare pentru a dovedi veniturile brute realizate în trecut, care vor fi luate în calcul la procesul de recalculare.
Din luna septembrie 2024, unii pensionari vor primi mai mulți bani, în comparație cu alții! Autoritățile au precizat că nu toți românii vor avea pensiile majorate din toamnă, însă nici nu le va scădea pensia pe care o au în prezent.
Spre exemplu, iată cât va primi un român care a muncit 40 de ani cu carte de muncă! O femeie de 60 de ani, care a contribuit timp de 40 de ani la stat, primește în prezent 3.900 de lei pensie, scrie Newsweek.
Potrivit documentelor prezentate, femeia nu s-a încadrat la grupe, ia punctajul său mediu anual a fost de 1,99. După recalculare, pensionara va urma să beneficieze de o majorare cu 25% a pensiei, întrucât are 56 de puncte de cotizare. Pentru că a contribuit 40 de ani la stat, va avea un număr mare de puncte de stabilitate, pe care îl va primi ca bonus. Modul de calcul este următorul: 5X0,5 + 5X 0,75 + 5 X1 = 11,25 puncte de stabilitate.
Mai exact, pentru a ajunge la numărul total de puncte, adunăm „56 + 11,25” și obținem 67,25, care se înmulțește cu 81 de lei, valoarea corespunzătoare unui punct de referință. Astfel, după 40 de ani de lucrat, cu carte de muncă, pensia va fi de 5.200 de lei din septembrie 2024. Pensionara va lua mai mult cu 1.300 de lei.
VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Punctele de contributivitate reprezintă anii în care un român a contribuit efectiv la sistemul de pensii.
Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani):
Simona Bucura Oprescu a explicat că, „dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.
„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte imortant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai spus Simona Bucura Oprescu, scrie DIGI24.
Sursa foto: Freepik