Nutriționistul Mihaela Bilic demontează un mit des întâlnit în sezonul cald:
„Cafeaua deshidratează și trebuie evitată când afară este cald”.
Într-o postare pe rețelele de socializare, specialistul explică de ce această băutură este un ajutor prețios în zilele toride și în gestionarea simptomelor neplăcute precum insolația sau durerile de cap.
Potrivit Mihaelei Bilic, cafeaua are mai multe efecte benefice demonstrate științific. În primul rând, aceasta ajută la combaterea migrenelor prin vasoconstricția pe care o produce la nivelul vaselor cerebrale. În plus, are un efect relaxant asupra musculaturii din zona cefei, ameliorează tensiunea și disconfortul provocat de expunerea prelungită la soare.
:format(webp):quality(100)/https%3A%2F%2Fwww.csid.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fcafea.jpg)
Mai mult, cafeaua contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale stabile, prevenind episoadele de hipotensiune frecvente în cazul deshidratării cauzate de caniculă. Contrar opiniei populare, lichidul cu care este preparată cafeaua compensează pierderile provocate de efectul diuretic al acesteia, ceea ce o face sigură pentru consumul moderat în timpul verii.
Mihaela Bilic recomandă până la trei cești de cafea pe zi, subliniind și alte beneficii importante: stimulează digestia, previne constipația, favorizează arderea grăsimilor dacă este consumată înainte de mișcare și susține funcția cognitivă pe termen lung.
Cafeaua poate fi savurată rece sau caldă, simplă sau cu lapte, iar Mihaela Bilic încheie cu un îndemn prietenos:
„Este un prieten de nădejde pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată!”.
Sursă foto – GaudiLab / Envato, Facebook Mihaela Bilic