O creștere alarmantă a cazurilor de E. coli, o bacterie rară asociată cu cancerul de colon, a fost raportată în Anglia. Între 2016 și 2023, peste 9.000 de persoane au fost infectate cu această tulpină periculoasă. De unde provine?
Cazurile de E. coli producătoare de toxină Shiga non-O157 (STEC) au crescut de aproape 10 ori în doar șapte ani, scrie Daily Mail. Cercetătorii britanici au descoperit că peste 9.000 de persoane din Anglia au fost infectate cu această tulpină de bacterie între 2016 și 2023. STEC se găsește în principal în alimente gata de consum, cum ar fi fructele tăiate și salata din sandvișuri, precum și în carnea insuficient gătită.
Conform Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), simptomele infecției cu STEC includ diaree severă și vărsături. În cazuri grave, poate duce la sindromul hemolitic-uremic (SHU), o afecțiune care poate pune viața în pericol și poate provoca insuficiență renală.
În datele colectate de UKHSA, oamenii de știință au raportat că respectivele cazuri ale acestei tulpini de E. coli au crescut de la an la an, de la 297 în 2016 la 2.341 în 2023. În total, 9.311 persoane au fost afectate în perioada de șapte ani, dintre care 840 au necesitat spitalizare.
O cercetare recentă sugerează că E. coli, inclusiv tulpinile STEC, ar putea fi responsabilă pentru creșterea îngrijorătoare a cazurilor de cancer de colon la persoanele sub 50 de ani. Potrivit sursei citate, cercetătorii americani au analizat ADN-ul a 981 de tumori de cancer de colon la pacienți cu vârste sub 40 de ani sau peste 70 de ani, din 11 țări.
Ei au descoperit urme de colibactină, o toxină asociată cu cancerul produsă de anumite tulpini de E. coli, în tumorile pacienților sub 40 de ani. Studiile au arătat că aceste cazuri legate de colibactină ar putea fi de 3,3 ori mai frecvente în cancerul cu debut precoce decât în cele diagnosticate după vârsta de 70 de ani.
STEC se poate răspândi prin contactul direct cu animale infectate sau cu fecalele acestora, precum și prin contactul direct cu deșeurile persoanelor infectate. De asemenea, poate fi răspândită prin apă contaminată, fie prin consumul de apă infectată, fie prin înghițirea accidentală în timpul înotului.
Experții cred că textura salatei o face mai predispusă la bacterii, iar faptul că nu este gătită, ceea ce de obicei ar ucide microbii, crește riscul de contaminare. Studiile au arătat că legumele cu frunze verzi sunt responsabile pentru până la 58% din focarele de E. coli.
În 2023, peste 280 de persoane au fost afectate de STEC într-un focar legat de sandvișuri gata preparate care conțineau salată contaminată cultivată în Regatul Unit. Acest incident a dus la retragerea a peste 60 de sandvișuri, wrap-uri și salate vândute în 11 magazine importante din Regatul Unit.
Simptomele cancerului de colon includ adesea modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi diaree sau constipație persistentă, nevoia de a merge la toaletă mai des sau mai rar și sânge în scaun. Durerea de stomac, o umflătură în stomac, balonarea, pierderea neașteptată în greutate și oboseala sunt printre alte semne. Oricine experimentează aceste simptome ar trebui să contacteze medicul de familie pentru sfaturi.
Foto: Profimedia