Varianta Delta a coronavirusului se transmite în 5-10 secunde, chiar și în aer liber

  • Publicat:
Varianta Delta a coronavirusului se transmite în 5-10 secunde, chiar și în aer liber
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Delta a noului coronavirus este cea mai ușor transmisibilă și cea mai dificilă de la începutul pandemiei, spun experții. Este nevoie de doar 5-10 secunde pentru a „prinde” virusul, chiar și în aer liber. Cu alte cuvinte, e suficient să treci pe lângă cineva și să te infectezi.

Pacientul zero identificat în Australia cu varianta Delta a coronavirusului a băut o cafea la terasa unui mall și nu a intrat în contact prelungit cu nimeni, scrie presa australiană.

Cel mai probabil virusul a persistat în aer suficient de mult timp ca persoana respectivă să nu intre în contact direct cu cel infectat, ci doar să respire aerul expirat de acesta. Este un ghinion incredibil să se întâmple asta. În cazul variantei inițiale provenite din Wuhan, acest lucru nu era posibil, explică dr. Lara Herrero, medic virusolog la Universitatea Griffith.

Autoritățile avertizează că nu mai este nevoie de o durată de expunere de 15 minute pentru contractarea virusului, acest lucru întâmplându-se în doar câteva secunde, inclusiv în spațiile deschise.

În consecință, Australia a reintrodus din nou măsuri stricte pentru limitarea transmiterii intracomunitare a noului coronavirus.

Varianta Delta este deja prezentă în 70 de țări, iar CDC preconizează că va fi dominantă în 2-3 săptămâni în toată lumea.

În prezent, peste jumătate din noile cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sunt cu varianta Delta. Transmisibilitatea nu ține cont de vârstă, așadar virusul poate fi contractat de copii, adulți și vârstnici, fără nicio deosebire.

Viteza și ușurința cu care se transmite varianta Delta a coronavirusului a determinat autoritățile din Australia și din Israel, țară care are una dintre cele mai crescute rate de vaccinare, să reintroducă măsuri de limitare a transmiterii virusului.

Cele mai importante măsuri reintroduse sunt obligativitatea purtării măștii de protecție în interior și restricțiile de călătorie.

Sursa: abc.net.au

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân