Varianta Delta a coronavirusului se transmite în 5-10 secunde, chiar și în aer liber

25.06.2021
Varianta Delta a coronavirusului se transmite în 5-10 secunde, chiar și în aer liber
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Delta a noului coronavirus este cea mai ușor transmisibilă și cea mai dificilă de la începutul pandemiei, spun experții. Este nevoie de doar 5-10 secunde pentru a „prinde” virusul, chiar și în aer liber. Cu alte cuvinte, e suficient să treci pe lângă cineva și să te infectezi.

Pacientul zero identificat în Australia cu varianta Delta a coronavirusului a băut o cafea la terasa unui mall și nu a intrat în contact prelungit cu nimeni, scrie presa australiană.

Cel mai probabil virusul a persistat în aer suficient de mult timp ca persoana respectivă să nu intre în contact direct cu cel infectat, ci doar să respire aerul expirat de acesta. Este un ghinion incredibil să se întâmple asta. În cazul variantei inițiale provenite din Wuhan, acest lucru nu era posibil, explică dr. Lara Herrero, medic virusolog la Universitatea Griffith.

Autoritățile avertizează că nu mai este nevoie de o durată de expunere de 15 minute pentru contractarea virusului, acest lucru întâmplându-se în doar câteva secunde, inclusiv în spațiile deschise.

În consecință, Australia a reintrodus din nou măsuri stricte pentru limitarea transmiterii intracomunitare a noului coronavirus.

Varianta Delta este deja prezentă în 70 de țări, iar CDC preconizează că va fi dominantă în 2-3 săptămâni în toată lumea.

În prezent, peste jumătate din noile cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 sunt cu varianta Delta. Transmisibilitatea nu ține cont de vârstă, așadar virusul poate fi contractat de copii, adulți și vârstnici, fără nicio deosebire.

Viteza și ușurința cu care se transmite varianta Delta a coronavirusului a determinat autoritățile din Australia și din Israel, țară care are una dintre cele mai crescute rate de vaccinare, să reintroducă măsuri de limitare a transmiterii virusului.

Cele mai importante măsuri reintroduse sunt obligativitatea purtării măștii de protecție în interior și restricțiile de călătorie.

Sursa: abc.net.au

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice