Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge crește din ianuarie 2024. Câți bani vor primi românii

Din acest an, donatorii de sânge vor primi tichete de masă care au o valoare mai mare.
  • Publicat:
Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge crește din ianuarie 2024. Câți bani vor primi românii
Câți bani vor primi cei care donează sânge?

Din 2024, Ministerul Sănătății a anunțat că valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va crește de 4 ori. Cât vor primi cei care donează sânge la spitale, începând cu luna ianuarie? 

Crește valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge

În ultimii ani, autoritățile române au încercat să găsească modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge. România se confruntă cu o problemă în acest sens.

Conform datelor, mai puțin de 2% din populație se implică în acțiunea de donare a sângelui. De aceea, autoritățile au considerat că este prielnică mărirea valorii tichetelor de masă oferite celor care donează sânge. Așadar, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge va crește semnificativ.

Ministerul Sănătății a aprobat un proiect referitor la acordarea tichetelor de masă pentru cei care donează sânge. Până acum, românii care donau sânge primeau 7 tichete de masă, având o valoare totală de 68,25 de lei. Valoarea unui singur tichet era de aproximativ 10 lei.

Câți bani vor primi românii din ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024, situația se schimbă! Începând cu acest an, donatorii de sânge vor primi tichete de masă care au o valoare de patru ori mai mare față de anii trecuți. Valoarea unui tichet va fi de 40 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II «Programele naţionale de sănătate» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate propune ministrului Sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate”, se precizează într-un act normativ.

Pentru o singură sensiune de donare, românii vor primi 280 de lei. În plus, ei beneficiază de o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun. Cei care vor să doneze sânge o pot face de maximum patru ori pe an, la un interval de trei luni.

Citește și: Donarea de sânge şi beneficiile pentru sănătate

Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a dona sânge

  • să ai vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
  • să fii cetățean român sau rezident în România;
  • să ai greutatea >/= 50 kg;
  • să ai tensiunea arterială între 10 ți 18 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

Sursa foto: pixabay

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being