Una dintre gustările favorite ale românilor, în pericol

Un raport al Agenţiei Americane pentru Agricultură (USDA), Statele Unite ale Americii, unul dintre principalii producători de fistic la nivel mondial, va reduce la jumătate cantitate recoltată din cauza secetei care a afectat statul California.
Una dintre gustările favorite ale românilor, în pericol

Un raport al Agenţiei Americane pentru Agricultură (USDA), Statele Unite ale Americii, unul dintre principalii producători de fistic la nivel mondial, va reduce la jumătate cantitate recoltată din cauza secetei care a afectat statul California.

Se estimează că producţia de fistic se va înjumătăţi la doar 122 de tone, cea mai mică cifră din ultimii ze ce ani. Asta înseamnă o pierdere echivalentă cu aproape o cincime din recolta totală la nivel mondial de 520 de mii de tone de fistic din acest an.

Mai mult, seceta s-a înrăutăţit şi în Iran, celălat producător de top al lumii, iar cultivatorii estimează că recoltele de fistic vor fi afectate semnificativ – poate chiar mai mult decât cele 20 de mii de tone în minus, estimate iniţial pentru acest an.

Oficialii americani estimează că la nivel mondial pierderea se va ridica la 86 de mii de tone de fistic în acest an. Pierderea ar putea vi şi mai mare dacă Turcia nu ar fi înregistrat rezultate spectaculoase – recoltele de fistic aproape s-au triplat în acest an. Chiar şi cu această creştere spectaculoasă, se aşteaptă creşteri de preţuri pentru a contracara pierderile.

Nutriţioniştii recomandă fisticul pentru aportul său de calorii şi nutrienţi. Fisticul este bogat în  L-arginină, o moleculă cu rol important în procesele metabolice din organism. Un alt beneficiu al acestei gustări ţine de cantitatea mare de antioxidaţi (vitamina E, A şi luteina) care reduc stresul oxidativ al celulelor. În plus, 50 de grade de fistic conţin doza zilnică recomandată de calciu, magneziu şi cupru. 100 de grame de fistic conţin 713 calorii.

Fisticul se alătură listei de alimente care vor fi din ce în ce mai greu de achiziţionat, cum ar fi: ciocolata, vinul roşu, somonul, cafeaua şi migdalele. Pe de altă parte, piaţa insectelor comestibile continuă să crească.

Recomandări:
Zincul, benefic pentru hipertensiune (STUDIU)
Zincul, benefic pentru hipertensiune (STUDIU)
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet