Un om din 10 sufera de fobie sociala

Simptome: tremuratul vocii, pierderea instantanee a vocii si transpiratia.
  • Publicat:
Un om din 10 sufera de fobie sociala
Un om din 10 sufera de fobie sociala

Simptome: tremuratul vocii, pierderea instantanee a vocii si transpiratia. Oamenii afectati de aceasta maladie renunta la scolarizare.

Zece la suta dintre oameni sufera de fobie sociala, avertizeaza specialistii mexicani. Un studiu realizat de Institutul Mexican de Asigurari Sociale pe un esantion de aproximativ 13 milioane de indivizi arata ca 10% dintre acestia aveau aceasta afectiune.

Fobia sociala se manifesta prin frica de a relationa cu alte persoane, teama fiind nejustificata si imposibil de controlat. „Fobia sociala reprezinta teama unei persoane de a se afla in centrul atentiei, de a fi studiat de o alta persoana.

De regula, persoanele timide sufera de acesta teama de a relationa cu indivizi necunoscuti. Astfel de subiecti refuza sa iasa in societate pentru a nu interactiona cu ceilalti, de frica se nu se faca de rusine”, afirma psihoterapetul Mihaela Sahlean.

Specialistii mentioneaza ca astfel de persoane sunt usor de identificat in societate pentru ca au un comportament vizibil modificat. „Cele mai bune exemple sunt tremuratul vocii, pierderea instantanee a vocii, transpiratul inexplicabil, joaca cu un obiect gen pix, inel, verigheta, privitul catre orice altceva decat catre persoana cu care poarta un dialog, tremuratul”, precizeaza psihologul Bogdana Bursuc.

Astfel de persoane rateaza de cele mai multe ori lucrurile importante in viata unui om, sustin psihologii. „Tinand cont de faptul ca aceasta fobie apare intre varsta de 18 si 30 de ani, aceasta frica ii determina de cele mai multe ori pe indivizi sa renunte la scolarizare, fie ca e vorba de liceu sau de facultate.

Astfel de persoane refuza pur si simplu sa se duca la un interviu de teama ca cel care intervieveaza ii va pune o intrebare la care subiectul nu stie raspunsul, iar astfel se face de rusine si pierde ocazia de a se angaja.
Aceasta situatie este prezenta doar in mintea lor, iar astfel refuza sa faca orice fel de pas care il pune in situatia de a interactiona cu persoane necunoscute”, spune psihologul Anca Munteanu.

Specialistii atrag atentia ca fobia sociala afecteaza calitatea vietii personale, profesionale cat si sociale, intrucat subiectul incepe sa evite acele situatii care ii provoaca disconfort.

Confruntarea directa provoaca traume

Psihologii afirma ca o confruntare directa cu obiectul fobogen provoca traume. „O confruntare brutala cu obiectul fobogen agraveaza si mai mult starea pacientului, care poate duce pana la aparitia psihozelor. Tratarea fobiei se face treptat, persoana trebuie invatata cum sa relationeze, iar in final aceasta ajunge sa se convinga ca toate temerile erau nefondate”, precizeaza psihologul Anca Munteanu. 

Fobia sociala nu tine cont de sex sau de statutul social, spun specialistii. „Nimeni nu trebuie sa se chinuiasca avand aceasta problema, cu cat mai repede este recunoscuta, ea trebuie tratata terapeutic serios, intrucat dezavantajele pot fi extrem de mari, iar izolarea nu constituie o solutie, ci o problema supra-adaugata”, mentioneaza psihoterapetul Mihaela Sahlean.

Tratarea acestei fobii poate tine cateva sedinte, dar se poate intinde si pe cativa ani, in functie de cat de grava este afectiunea, afirma psihologii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”