Un medicament anticancerigen experimental ar putea trata diabetul

  • Publicat:
Un medicament anticancerigen experimental ar putea trata diabetul

O echipă de cercetători americani a făcut o descoperire neașteptată studiind cancerul pancreatic. Aceștia au constatat că un medicament experimental, testat împotriva cancerului pancreatic, ar putea fi folosit pentru a trata diabetul. 

DIABETUL ar putea fi vindecat de un medicament anticancerigen

În 2016, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh Farzad Esni şi Jing Hu au făcut un experiment pe şoareci în care au eliminat una dintre cele două copii ale genei care codifică o enzimă numită kinază de adeziune focală (FAK).

Aceștia erau interesaţi de rolul FAK în cancerul pancreatic, dar o descoperire surprinzătoare a dus cercetarea într-o direcţie complet diferită.

„Pancreasul arăta ciudat, aproape ca şi cum ar fi încercat să se regenereze după o leziune”, a declarat Esni.

Și mai bizar, un grup de celule din pancreas a secretat atât insulină, cât și amilază. La şoarecii normali şi la oameni, insulina, hormonul care reglează glicemia, este produsă de celulele beta, în timp ce amilaza, o enzimă digestivă, este produsă de celulele acinare.

„Existau trei explicaţii posibile pentru ceea ce am văzut la şoareci”, a spus Esni: „Ar fi putut fi pur şi simplu un artefact al experimentului nostru, celulele beta ar fi putut începe să producă amilază sau celulele acinoase ar fi putut începe să producă insulină, ceea ce ar fi Sfântul Graal”.

Ce au arătat studiile

Acum, un nou raport stipulează clar că medicamentul care inhibă FAK a transformat celulele acinare în celule derivate din acinare producătoare de insulină (ADIP) și a ajutat la reglarea glicemiei la șoarecii diabetici și la o primată.

Descoperirile sugerează că inhibitorii FAK ar putea fi o alternativă la insulina administrată pacienților diabetici.

Următorul pas este un studiu clinic pentru a testa inhibitorul FAK la pacienții cu diabet. Marele avantaj al medicamentului este că se administrează oral.

Citește și: Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030 | FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc