Un bărbat a suferit migrene severe timp de 12 ani. Durerile au dispărut după ce a început să mănânce aceste alimente

  • Publicat:
Un bărbat a suferit migrene severe timp de 12 ani. Durerile au dispărut după ce a început să mănânce aceste alimente
Un bărbat a scăpat de migrene severe după ce a început că mănânce multe legume verzi/ Foto: Shutterstock

Un bărbat de 60 de ani care a suferit de migrene severe timp de 12 ani a reușit să se simtă mai bine după ce timp de 3 luni a urmat o dietă bogată în legume verzi.

Au trecut acum 7 ani de când bărbatul și-a schimbat stilul de viață și a scăpat astfel de migrenele chinuitoare, care durau uneori și o zi întreagă. Cazul bărbatului a apărut în literatura de specialitate, într-un studiu publicat de BMJ.

Autorii studiului spun că bărbatul reprezintă cel mai lung caz documentat de migrene cronice care au fost vindecate cu o schimbare în dietă.

Legătura dintre dietă și declanșarea durerilor de cap

Având în vedere că este vorba de un singur caz, nu putem concluziona că o schimbare în dietă ar putea vindeca migrenele cronice. Este posibil ca alți factori să fi influențat simptomele pacientului, inclusiv faptul că acesta suferea de HIV.

Uneori, pacienții încearcă să identifice alimente care îi ajută sau nu în cazul migrenelor. Până acum însă, nu a fost descoperită o legătură clară între durerile de cap și anumite mâncăruri, potrivit Fundației de Cercetare a Migrenelor.

Pacientul, al cărui nume nu a fost făcut public, ajunsese să sufere de 6-8 migrene pe lună, înainte să ia parte la acest studiu.

Acestea erau atât de severe încât trebuia să-și întrerupă activitățile și să se întindă în pat.

După ce a scăpat de migrene, bărbatul a declarat: „Nu mai sunt prizonierul corpului meu. Mi-am recuperat viața”.

Ce dietă l-a scăpat de migrene pe bărbat

Medicii i-au recomandat acestuia să mănânce cât mai multe legume verzi și să limiteze consumul de cereale integrale, proteine animale și lactate.

Dieta lui constă astfel în:

  • consumul a cel puțin 150 de grame de legume cu frunze verde închis preparate termic sau crude, precum: spanac, varză kale, năsturel, zilnic
  • să bea un smoothie verde de un litru zilnic
  • să limiteze consumul de cereale integrale, legume cu amidon, uleiuri și proteina animală – mai ales lactatele și carnea roșie

Atunci când a început acest regim alimentar, pacientul a renunțat la tratamentul medicamentos.

Nutrienții cu proprietăți antiinflamatorii pot fi de ajutor în cazul migrenelor

Bărbatul încercase în trecut mai multe tratamente și diete pentru a scăpa de migrene. Printre schimbările alimentare, el a încercat să elimine din dietă: ciocolata, brânza, alunele, cofeina și fructele deshidratate, pe care le considera potențiali „declanșatori” ai durerilor de cap, se arată în studiu.

Studiile de până acum au demonstrat că migrenele țin mult de genele noastre, însă stilul de viață, dieta și mediul înconjurător pot juca un rol important în  declanșarea durerilor de cap.

Oamenii de știință spun că legumele verzi sunt bogate în betacaroten și alți nutrienți care au proprietăți antiinflamatorii. Această dietă l-a ajutat pe pacient să scape, de asemenea, de unele dintre alergiile de care suferea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân