Transfuziile cu sânge tânăr pot încetini procesul de îmbătrânire și pot prelungi durata de viață cu până la 10% (STUDIU)

  • Publicat:
Transfuziile cu sânge tânăr pot încetini procesul de îmbătrânire și pot prelungi durata de viață cu până la 10% (STUDIU)
Sursa foto: shutterstock

Potrivit cercetătorilor, un nou tratament împotriva îmbătrânirii poate revoluționa omenirea. Transfuziile cu sânge tânăr, căci despre ele vom vorbi azi, au potențial în a prelungi viața, conform acestora.

Tinerii au componente specifice în sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke din SUA au făcut un experiment pe șoareci și au descoperit că, atunci când amestecă sângele unui șoarece tânăr cu cel al unuia bătrân, se poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular și se poate prelungi durata de viață cu până la 10%.

Studiul indică faptul că indivizii mai tineri posedă componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate.

Dacă sunt identificați, acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul şi, potențial, să adauge ani la viața cuiva.

Parabioza heterocronică poate încetini ritmul îmbătrânirii

Parabioza heterocronică implică fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărți un singur sistem circulator. Prin acest experiment s-a dorit a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt doar temporare sau mai durabile.

Experimentul a folosit șoareci tineri de 4 luni și șoareci în vârstă de 2 ani. Șoarecii mai în vârstă au prezentat funcții fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10% mai mult decât omologii lor care nu au fost supuși procedurii de parabioză heterocronică.

Astfel, dacă acest lucru s-ar aplica la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu schimbul de sânge între o persoană de 18 de ani și una de 50 ani, adăugându-i 8 ani celei din urmă.

Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulația sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire, notează White.

Potrivit acestuia, studiul demonstrează faptul că aceste transfuzii cu sânge tânăr pot prelungi sănătatea șoarecilor mai în vârstă, iar cu cât expunerea este mai lungă, cu atât schimbările devin ireversibile în timp.

Sunt proteine sau metaboliţi? Sunt celule noi pe care le furnizează şoarecele tânăr sau pur şi simplu şoarecele tânăr întârzie procesele pro-îmbătrânire în sângele bătrân? Este ceea ce sperăm să aflăm în continuare, a conchis White.

Citește și: Transfuziile de sânge cordonal, o speranţă pentru copiii cu paralizie cerebrală şi autism

Surse: Study Finds, The Guardian, NY Times

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân