Testul de 10 secunde care dezvăluie cât o să trăiești

Cercetătorii le-au cerut participanților pentru testul de 10 secunde o sarcină simplă. Află ce presupune asta și cum dezvăluie durata de viață.
  • Publicat:
Testul de 10 secunde care dezvăluie cât o să trăiești
Foto: shutterstock

Un nou studiu sugerează că persoanele care nu pot sta într-un singur picior timp de 10 secunde au șanse mai mari de deces în următoarele decenii. Cercetătorii le-au cerut participanților pentru testul de 10 secunde o sarcină simplă: să stea într-un picior, cu celălalt picior poziționat în spatele piciorului rămas pe sol și cu mâinile pe lângă corp.

Participanții care nu puteau menține poziția cel puțin 10 secunde aveau 85% mai multe șanse de deces în comparație cu cei care reușeau să facă acest lucru.

Oamenii de știință au sugerat că dificultatea de menținere a echilibrului ar putea fi un semn al pierderii de masă musculară, expunând persoanele mai în vârstă la un risc crescut de căderi.

Aproximativ 684.000 de oameni mor în fiecare an la nivel mondial din cauza căderilor, iar mulți alții suferă de complicații care duc în cele din urmă la deces.

Autorul studiului, Dr. Claudio Gil Araujo, de la CLINIMEX din Rio de Janeiro, Brazilia, a menționat că „Studiul nostru indică faptul că incapacitatea de a realiza o poziție pe un singur picior timp de 10 secunde la participanții de vârstă mijlocie și mai în vârstă este legată de un risc crescut de mortalitate generală și, prin urmare, de o durată de viață mai scurtă”.

Autorul studiului și echipa sa au studiat 1.702 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani. Dintre aceștia, 348 nu au putut sta pe un singur picior timp de 10 secunde, mai exact, cei peste 70 de ani și cei supraponderali sau cu diabet.

Cercetătorii i-au urmărit apoi pe fiecare dintre acești indivizi timp de aproximativ șapte ani, între 2008 și 2020. În total, 123 de persoane au murit, cu 4,6% dintre decese în grupul care putea menține echilibrul și 17,5% în grupul care nu putea face acest lucru.

Chiar și luate în considerare vârsta, sexul, IMC-ul, obezitatea și alte condiții de sănătate, rata mortalității era încă mult mai mare în al doilea grup. Bolile de inimă și cancerul au fost cele mai comune cauze de deces, urmate de probleme respiratorii și COVID.

Autorul studiului a menționat că „Îmbătrânirea este asociată cu o scădere progresivă a condiției fizice și cu reducerea sau deteriorarea componentelor de condiție fizică aerobă și non-aerobă, inclusiv forța musculară, puterea, flexibilitatea, echilibrul și compoziția corporală. Este, de asemenea, bine stabilit că obezitatea și pierderea flexibilității și echilibrului sunt dăunătoare pentru sănătatea generală, plasând adulții mai în vârstă cu fragilitate mai predispuși la căderi și alte consecințe medicale grave”.

Spre deosebire de condiția fizică aerobică, forța musculară și echilibrul flexibilității au tendința să fie păstrate în mod rezonabil până în a șasea decadă de viață.

Încă nu se știe exact ce influență poate avea antrenamentul pentru echilibru asupra șanselor de deces înainte de vreme, dar există câteva exerciții aprobate de experți pe care le puteți încerca pentru a reduce aceste șanse:

  • Mergi înapoi de 15 ori pe fiecare picior
  • Stai în picioare cu ochii închiși timp de 10 secunde
  • Exersează să stai pe un singur picior cât poți de mult timp de câteva minute în fiecare zi
  • Fă o plimbare
  • Încearcă yoga: acasă sau într-un studio

Îmbunătățirea echilibrului și reducerea riscului de căderi poate diminua riscul de internare în spital și intervenții chirurgicale majore, precum înlocuirea șoldului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: