STUDIU: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul de afecțiuni grave

  • Publicat:
STUDIU: Somnul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și crește riscul de afecțiuni grave
sursa foto: shutterstock

Un studiu recent efectuat arată că expunerea la orice fel de sursă de lumină în timpul somnului poate crește riscul de îngrășare, dar poate aduce cu sine și alte probleme de sănătate. Iată care sunt acestea! 

Studiul care scoate la iveală detalii nebănuite

Potrivit CNN, expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului crește riscul de obezitate, dar și apariția unor grave afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

„Expunerea la orice formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost asociată recent cu un risc crescut de diabet, obezitate sau hipertensiune arterială, atât la bărbații, cât și la femeile în vârstă”, a menționat autoarea studiului, Phyllis Zee.

Aceasta a mai adăugat și faptul că: „Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”.

Lumina în timpul somnului poate crește glicemia

Studiul efectuat de Phyllis Zee și de echipa sa a examinat rolul luminii în timpul somnului pentru numeroși adulți sănătoși cu vârsta de peste 20 de ani, iar concluzia a fost următoarea: după doar o noapte de somn cu o sursă de lumină aprinsă, cum ar fi televizorul cu sunetul oprit, veioza cu lumina difuză sau jaluzelele netrase, glicemia și ritmul cardiac al tinerilor au crescut simțitor în timpul somnului.

Potrivit specialiștilor, nivelul mai ridicat al zahărului din sânge este un semn al rezistenței la insulină. Iar acesta poate duce, în cele din urmă, la diabet de tip 2.

Lumina în timpul somnului îngrașă

Potrivit studiului, lumina slabă, de orice soi ar fi ea, pătrunde printre pleoape și perturbă somnul și odihna. Îndeosebi în etapa de somn în care are loc cea mai mare reînnoire celulară. 

Mai mult, autoarea studiului s-a concentrat și pe persoanele adulte care prezentau deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare.

„Am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvența acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte”, a menționat aceasta.

Astfel că pentru studiu nu au mai fost aduși oamenii într-un laborator de somnologie, ci s-a folosit un cadru din viața reală: cei 552 de participanți au primit un dispozitiv pe care l-au purtat la mână. Acel dispozitiv a măsurat atât ciclurile de somn, cât și mișcarea medie, dar și expunerea la lumină. Mai puțin de jumătate din subiecți au dormit în întuneric timp de cel puțin 5 ore în fiecare zi.

„Mai mult de 53% au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a menționat Phyllis Zee.

„Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care au avut niveluri mai mari de lumină noaptea au fost, de asemenea, cei mai predispuși către afecțiuni precum diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arterială”, a mai subliniat aceasta pentru CNN.

Surse: Bbc News, CNN, WebMd, HealthLine, Science Daily

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân