Studiu israelian: Vaccinul Pfizer a provocat cazuri de inflamare a ochilor

16.08.2021
Studiu israelian: Vaccinul Pfizer a provocat cazuri de inflamare a ochilor
Vaccinul Pfizer ar fi provocat cazuri de inflamare a ochilor/ Foto: Shutterstock

Vaccinul Pfizer poate fi legat de o formă de inflamație a ochiului, numită uveita, potrivit unui studiu multicentric israelian condus de Prof. Zohar Habot-Wilner de la Tel Aviv Sourasky Medical Center.

Cercetarea a fost efectuată în mai multe centre medicale (Rambam Health Care Campus, Galilee Medical Center, Shaare Zedek Medical Center, Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Kaplan Medical Center și Sourasky). Studiul fost acceptat pentru publicare de către revista de oftalmologie Retina și evaluat de cercetători independenți.

Habot-Wilner, șeful Serviciului de Uveită de la Sourasky, a constatat că 21 de persoane cărora li s-au administrat două doze ale vaccinul Pfizer au dezvoltat uveită în decurs de una până la 14 zile de la primirea primei doze sau în decurs de o zi până la o lună după a doua, scrie Gândul.

Când trebuie să mergi la medic

Medic israelian: Dacă aveți dureri, roșeață sau deteriorare a vederii, vă rugăm să mergeți la medic

„Toți pacienții din studiu au îndeplinit criteriile Organizației Mondiale a Sănătății și Naranjo care leagă debutul uveitei de vaccinare”, spune Habot-Wilner. Intervalul de timp este în concordanță cu alte rapoarte de uveită după diferite vaccinuri.

Toți pacienții cu boli sistemice care ar fi putut fi legate de uveită erau sub control înainte de vaccinare. Opt dintre pacienți au avut un istoric anterior de uveită, dar nu cu mai puțin de unu până la 15 ani înainte.

Pacienții ar trebui să facă un examen ocular și să fie tratați corespunzător

Majoritatea cazurilor au fost ușoare – doar trei au fost severe – și toate cazurile de uveită anterioară au putut fi tratate prin corticosteroizi topici și picături oftalmice pentru dilatarea pupilei. Cazurile MEWDS nu au fost abordate.

„Doar un caz s-a înrăutățit după administrarea celei de-a doua doze”, potrivit lui Habot-Wilner, dar persoana a putut fi tratată. „O examinare la sfârșitul perioadei de monitorizare a indicat că acuitatea vizuală s-a îmbunătățit și boala a fost complet rezolvată”, spune ea.

„În concluzie, recomand vaccinarea persoanelor cu sau fără antecedente de uveită”, a subliniat Habot-Wilner. Dar spune că, dacă oamenii se confruntă cu un atac de uveită după administrarea vaccinului, ar trebui să facă un examen ocular și să fie tratați corespunzător. Și, dacă uveita apare după prima doză, ar trebui să o primească și pe a doua, la momentul oportun.

Habot-Wilner a subliniat că dezvoltarea uveitei după vaccinare este, în general, „destul de rară”, dar că inflamația ochilor a fost asociată cu alte vaccinuri.

„Este foarte neobișnuit, dar dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu ochii, dacă aveți dureri, roșeață sau deteriorare a vederii, vă rugăm să mergeți la medicul oftalmolog”.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene