Semnul „tăcut” de pe unghii care îți arată dacă ai cancer

Anumite tipuri de cancer se manifestă într-o fază incipientă într-un mod tăcut, aproape insesizabil. Descoperă care este semnul de pe unghii care îți arată că ai cancer.
  • Publicat:
Semnul „tăcut” de pe unghii care îți arată dacă ai cancer
Descoperă care este semnul de pe unghii la care nici nu te gândești care îți arată că ai cancer. Și alte 5 semne de avertizare ale mâinilor!

Din păcate, dintre toate tipurile de cancer, cel de piele este unul foarte înșelător, în primul rând pentru că se dezvoltă în locuri obscure la care nici nu te gândești. 

Oricât de ciudat ar suna, este foarte important să-ți verifici unghiile pentru detectarea melanomului, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Deși nu se întâmplă des, totuși cancerul de piele – inclusiv melanomul – se poate dezvolta sub și în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare.

Un simptom care apare mai ales în cazul persoanelor mai în vârstă, în cazul în care aveți antecedente în familie sau ați suferit leziuni puternice la nivelul unghiilor în trecut, ceea ce le-a sensibilizat.

5 semne pe unghii care îți arată dacă ai cancer

Există 5 semne la care trebuie să fiți atenți în ceea ce privește unghia în sine sau zona din jurul ei pentru a identifica dacă aveți cancer de piele sau forma lui cea mai agresivă, melanomul.

O dungă închisă la culoare

O dungă asemănătoare cu o bandă maro sau neagră pe unghie indică cel mai probabil prezența cancerului. Ea apare de obicei pe unghia degetului mare de la mâini sau e la picioare, deși în rare cazuri se poate dezvolta pe oricare altă unghie.

Mai poate avea formă de pigmentare neregulată sub unghie, nu apare neapărat ca o dungă clară, și se dezvoltă din patul unghiei unde poate sta ascunsă o aluniță canceroasă.

Un video devenit viral pe Tik Tok prezenta cazul unei femei care a trăit 10 ani cu o astfel de anomalie la nivelul unghiei, fiind într-un final diagnosticată cu melanom subungual.

Genul acesta de simptom este unul extrem de înșelător pentru că poate fi foarte ușor confundat cu o simplă vânătaie, și persoanele care suferă de cancer de piele să nu simtă o perioadă lungă de timp niciun alt simptom care să le alarmeze.

Piele închisă la culoare lângă unghie

Când pielea din jurul unghiei devine se închide, ar putea fi un semn de melanom avansat, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD). Citește și: Ce boli grave semnalează petele albe pe unghii

Ridicarea unghiei de la degetele de la mâini sau de la picioare

S-ar putea să credeți că tocmai v-ați înțepat în dreptul degetului de la picior, dar o exfoliere a unghiilor sau chiar o ridicare de pe piele ar putea fi semnul a ceva mult mai grav decât o simplă înțepătură.

„Când se întâmplă acest lucru, unghia începe să se separe de patul unghial”, explică doctorii de la AAD.

„Marginea liberă albă din partea superioară a unghiei va începe să se lungească și subțieze pe măsură ce unghia se ridică.”

Despicarea unghiilor

Despicarea unghiei în mijloc este un alt semn alarmant ce indică prezența unui posibil melanom.

O umflătură sau un nodul sub unghii

Orice denivelare sub unghie trebuie să vă preocupe, fie că arată ca o simplă umflătură sau este însoțită de o dungă pigmentată, neregulată și extinsă sau neagră și îngustă.

Melanomul unghiilor este adesea diagnosticat într-un stadiu mai avansat decât melanomul pe piele, potrivit AAD, de aceea vizitele frecvente la dermatolog sunt extrem de necesare.

Pentru că, vestea bună este că atunci când melanomul este diagnosticat din timp, cât mai devreme, el este tratabil.

Alte zone mai puțin evidente

Laura Harker, asistentă medicală de screening, își sfătuiește pacienții să fie atenți și la alte zone mai puțin evidente, cum ar fi linia părului, în spatele urechilor, tălpile picioarelor și brațele.

Este foarte important să vă cunoașteți bine corpul, pielea și alunițele de pe ea să vă fie familiare așa încât atunci când se produc schimbări, chiar și cele mai mici, să le puteți detecta.

De exemplu, în momentul în care observați că o aluniță se schimbă – culoare, dimensiune, aspect, senzația fizică pe care ți-o dă, dacă sângerează, are crustă, doare sau îți dă senzația de mâncărime – trebuie să mergeți cât mai repede la control de specialitate.

Citește și: Semnele pe care le dau unghiile de la mâini și de la picioare când ai probleme cu rinichii

Citește și: Ce semne apar pe unghii dacă ai probleme cu ficatul sau tiroida. Bolile care „se citesc” pe unghii

Citește și: Semnele pe care ți le dă corpul dacă ai lipsă de calciu. Cum se modifică unghiile

Sursă: thesun.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: