Reţeta electronică, obligatorie de la 1 ianuarie

Reţeta electronică a devenit obligatorie începând de astăzi, 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului în 2 iulie şi până în prezent fiind prescrise online peste trei milioane de reţete, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), citată de MEDIAFAX.
  • Publicat:
Reţeta electronică, obligatorie de la 1 ianuarie

Reţeta electronică a devenit obligatorie începând de la 1 ianuarie 2013, odată cu lansarea sistemului în 2 iulie şi până în prezent fiind prescrise online peste trei milioane de reţete, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), citată de MEDIAFAX.

„Farmaciştii şi medicii au înţeles treptat importanţa utilizării prescripţiilor în format electronic şi, după alte 23 de zile, respectiv în 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de două milioane de prescrieri online”, a precizat sursa citată.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. Ca măsură suplimentară, reţeta electronică vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentanţilor Casei.

Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă şi dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat, mai arată CNAS.

Află mai multe pe MEDIAFAX.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Leac pentru somnoroşi
Leac pentru somnoroşi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”