Reducerea riscurilor asociate fumatului, în prim-plan. Țările care au adoptat strategii de harm reduction înregistrează scăderi semnificative ale procentului de fumători

  • Publicat:
  • Actualizat:
Reducerea riscurilor asociate fumatului, în prim-plan. Țările care au adoptat strategii de harm reduction înregistrează scăderi semnificative ale procentului de fumători
Foto: Shutterstock

Conceptul de harm reduction sau reducerea riscurilor este prea puțin dezbătut în societate, în ciuda discuțiilor despre  diversele boli asociate fumatului. Țări precum Marea Britanie sau Noua Zeelandă au înțeles însă importanța harm reduction și au integrat deja acest concept în strategiile lor antifumat.

Ce înseamnă harm reduction, mai exact?

În cadrul THR Summit 2023 de la Madrid, mai mulți experți internaționali au discutat despre harm reduction și despre dovezile științifice care arată clar că alternativele fără fum sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările.

„Trebuie să ne gândim cum să facem consumul de produse cu nicotină sigur în parametri acceptabili, mai degrabă decât să eliminăm această opțiune și să ducem un război total împotriva acestora, așa cum se întâmplă în cazul drogurilor, de exemplu”, a declarat dr. Karl Fagerstrom, fondatorul Societăţii de Cercetare a Nicotinei şi Tutunului (SRNT) și creatorul testului Fagerstrom, care este utilizat în clinicile de renunţare la tutun.

Specialistul dă ca exemplu țări precum Suedia, Norvegia sau Japonia, unde înlocuirea fumatului clasic cu alternative fără fum a dus la scăderea semnificativă a procentului de fumători.

„Guvernul spaniol trebuie să reglementeze într-un mod rezonabil produsele cu nicotină, să asculte opiniile întregii comunităţi ştiinţifice şi să nu se teamă să analizeze toate produsele care au potenţialul de a reduce riscurile”, a adăugat acesta.

„Din păcate, nu există spaţiu pentru a gândi sau pentru a pune întrebări, nu există interes pentru dialog, doar nevoia de a ataca, iar știinţa, raţiunea, umanismul şi etica devin niște daune colaterale”, a completat David Sweanor, fost consilier juridic în domeniul controlului tutunului pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Numărul mare de decese la nivel mondial este cauzat de bolile asociate fumatului

De asemenea, medicul cardiolog Konstantinos Farsalinos, cercetător la Centrul Onassis pentru Chirurgie Cardiacă din Atena, subliniază că numărul mare de decese la nivel mondial este cauzat de bolile asociate fumatului clasic.

„Mai nou se pune anatema asupra nicotinei, dar aceste boli nu sunt asociate cu nicotina, ci cu substanțele toxice eliminate prin ardere, ceea ce înseamnă că trebuie să facem diferența. Problema, în opinia mea, este că există o opoziție fantastică față de conceptul de harm reduction ca strategie antifumat, ceea ce e ciudat, pentru că activiștii care pledează împotriva reducerii riscurilor acceptă și practică în fiecare zi acest lucru. Vă dau câteva exemple: folosirea căștii de protecție, a centurii de siguranță, a prezervativelor.  Asta înseamnă harm reduction – nu este eliminat complet riscul, dar este redus substanțial. Medicina prin definiție este o știință harm reduction”, a spus acesta.

Potrivit medicului Konstantinos Farsalinos, sunt necesare măsuri legislative care să sprijine implementarea acestui concept. „Restricțiile severe, din contră, aduc un deserviciu sănătății publice”, mai spune Farsalinos..

„De multe ori s-a folosit ca argument împotriva conceptului de harm reduction recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a nu apela la alternativele fără fum în dorința de a renunța la fumat. Însă aceeași organizație a spus la începutul pandemiei de COVID-19 că nu este nevoie să purtăm mască de protecție decât dacă suntem bolnavi sau avem persoane bolnave în îngrijire, că masca nu aduce niciun beneficiu, dar ulterior și-au schimbat recomandarea, după ce s-a demonstrat că virusul se poate transmite chiar dacă purtătorul este asimptomatic. Asta ne arată că toți ne putem înșela și de aceea trebuie să avem mintea deschisă la schimbare”, a declarat Miguel de la Guardia, profesor de chimie analitică la Universitatea din Valencia.

La nivel mondial sunt înregistrate anual peste 8 milioane de decese asociate fumatului

În cadrul THR Summit 2023 au fost analizate cele mai recente progrese ştiinţifice şi experienţe internaţionale în domeniul reducerii riscurilor, precum şi noi studii care susţin eficacitatea acestui concept ca instrument complementar în ceea ce priveşte prevenirea şi renunţarea la fumat.

Spre exemplu, cea mai recentă revizuire a Departamentului de Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie susţine că, pe termen scurt şi mediu, vapingul prezintă doar o mică parte din riscurile asociate cu fumatul şi că există o expunere semnificativ mai redusă la substanţe nocive în cazul vapingului în comparaţie cu fumatul, la biomarkerii cancerului, bolilor respiratorii şi cardiovasculare.

Un studiu recent publicat în Cochrane Reviews, standardul de aur în medicina bazată pe dovezi, concluzionează că țigările electronice cu nicotină ajută în mod evident la renunțarea la țigări, dovezi care se reflectă în scăderea semnificativă a procentului de fumători din Marea Britanie în ultimii ani.

Noua Zeelandă s-a alăturat țărilor care susțin conceptul de harm reduction și promovează ţigările electronice ca alternativă la fumatul clasic pentru fumătorii adulţi. Prevalența fumatului înregistrează deja scăderi vizibile ca urmare a acestei strategii. De asemenea, a adoptat şi va aplica în curând o interdicţie în ce privește vânzarea de produse din tutun pentru toate persoanele născute după anul 2008.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Legătura dintre demență și colesterol
Legătura dintre demență și colesterol
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân