Protonoterapia, tratamentul inovator de ultimă generație care oferă o șansă la viață copiilor cu cancer

  • Publicat:
Protonoterapia, tratamentul inovator de ultimă generație care oferă o șansă la viață copiilor cu cancer

Românii au acces la o terapie de ultimă generație pentru tratarea cancerului, prin realizarea unui Centru de Excelență în Protonoterapie, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Aceasta este concluzia unui grup de experți, medici și decidenți din domeniul sănătății publice reuniți în cadrul unei dezbateri pe tema politicilor de sănătate, organizată săptămâna trecută, de revista „Politici de Sănătate”.

 

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, „investiția inițială pentru un astfel de centru este asigurată prin Programul operațional de Sănătate, însă sustenabilitatea lui trebuie gândită foarte bine pentru a fi și a rămâne funcțional o lungă perioadă de timp.”

Ce este protonoterapia?

Protonoterapia reprezintă un tratament inovator de ultimă generație al cancerului care oferă o șansă în plus la viață, fiind cu precădere indicat în tratarea cancerului la copii, deși poate fi folosit și în anumite cancere care apar la adulți, cum ar fi de pildă cancerul mamar, esofagian sau cancerul pulmonar fără celule mici, etc. Această terapie utilizează protonii pentru a furniza o doză de radiații prin care sunt ucise celulele tumorale într-un mod mai precis. Spre deosebire de radioterapia clasică, în terapia cu protoni organele sănătoase au parte de o expunere minimă la radiații.

„Dramele pacienților, în special ale celor cu cancer, pot atinge culmi greu de imaginat”, după cum afirmă Alexandru Rogobete, drept pentru care și din acest motiv „trebuie să investim în această specialitate oncologică”. Conform oficialului din Ministerul Sănătății, în România avem 400 de cancere noi pe an la copii, dintre care jumătate se pretează pentru astfel de intervenții terapeutice.

Beneficiile protonoterapiei:

Beneficiile acestei metode de tratament sunt multiple și vizează în primul rând îmbunătățirea controlului tumorii, cumulată cu efecte secundare reduse, un risc mai mic de cancere secundare și o alegere optimă pentru retratare.

Pe lângă toate aceste efecte îmbucurătoare pentru pacienți, există și consecințe monetare vizibile pentru sistemul de sănătate în sensul în care pe termen lung sistemul public de sănătate are parte de costuri mai mici.

Din acest punct de vedere strategic, construcția unui Centru de Protonoterapie ar trebui să fie gândită, în opinia lui Alexandru Rogobete, astfel încât să existe un acces unitar pentru pacienți. „Trebuie să venim cu criterii clare, obiective și cel mai important cuantificabile, dar nu politic, ci medical”. Mai mult, înființarea lui ar fi o premieră pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est și ar putea atrage pacienți inclusiv din această parte a continentului. „Este evident că el trebuie plasat într-un loc care să corespundă tuturor nevoilor de țară, dar și de regiune europeană”, a mai spus Rogobete.

 

 

În aceeași ordine de idei, europarlamentarul Cristian Bușoi, cel care conduce la nivelul Parlamentului European intergrupul Challenge Cancer, a afirmat că „deși nu avem sabia lui Damocles deasupra capului, nu avem voie să ratăm această oportunitate”, care ar face din România „una dintre primele țări din Europa centrală și de est” în tratamentul cancerului. Conform europarlamentarului liberal, instituția cheie pentru înființarea acestui centru este Ministerul Fondurilor Europene.

Răzvan Prisadă, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a declarat că „România are o mare șansă de a deveni o țară de referință în centrul și estul Europei”. El a fost completat de președintele Casei Naționale de Asigurări din Sănătate, Andrei Baciu, care a afirmat că „accesul la protonoterapie e inexistent în centrul și estul Europei”, cu toate că „nicio altă terapie nu poate oferi beneficiile acestei terapii”.

Centrul de Protonoterapie, o investiție pentru prezent și viitor

La rândul ei, Diana Păun, consilier în departamentul de sănătate publică al președintelui României, a susținut că un Centru de Protonoterapie reprezintă o investiție nu doar pentru viitor, ci și pentru „prezent”. „Integrarea rapidă a noilor tehnologii medicale în diagnosticul, dar mai ales în tratamentul cancerului, sunt obiective evidente ale Planului Național de Combatere a Cancerului”. Protonoterapie reprezintă, conform Dianei Păun, o tehnologie modernă cu multiple beneficii pentru pacient și pentru îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer. „Am vizitat Japonia și Coreea de Sud, care folosesc această terapie de ani buni de zile și pot fi un model și pentru noi.” Consilierul prezidențial a mai precizat că în cadrul Programului Operațional 2021-2027 este menționată clar obligativitatea operaționalizării unui centru de excelență în protonoterapie.

Pe de altă parte, Alexandru Rogobete a scos în evidență progresele realizate în ultimii doi ani prin investiții importante la nivelul Ministerului Sănătății în zona de tratamente oncologice, și care ar putea fi completate cu acest centru. „Am investit 140 de milioane de euro în zona de reducere a infecțiilor în secțiile de oncologie, am investit în zona de ambulatoriu”, prin Programul de Redresare și Reziliență, a mai spus oficialul din Ministerul Sănătății.

Realizarea Centrului de Excelență în Protonoterapie s-a bucurat de susținerea unanimă a tuturor participanților la masa rotundă organizată de revista „Politici de Sănătate”.

sursa foto: Facebook Nicoleta Pauliuc

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân