Premiul Nobel pentru Medicină în 2023, acordat celor doi cercetători care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager

  • Publicat:
Premiul Nobel pentru Medicină în 2023, acordat celor doi cercetători care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager
Foto: profimediaimages.ro

Katalin Kariko (de origine maghiară) și Drew Weissman (SUA) au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2023, anunță agenția aljazeera. Potrivit sursei citate, cei doi cercetători au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023 datorită contribuției lor semnificative la dezvoltarea tehnologiei ARN mesager, care stă la baza vaccinurilor anti-COVID realizate de Pfizer și Moderna.

Descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care tehnologia ARN mesager interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă, a explicat Academia Regală Suedeză de Științe.

Foto: Twitter

În ce constă Premiul Nobel pentru Medicină

Katalin Kariko este profesor la Universitatea Sagan din Ungaria și profesor adjunct la Universitatea din Pennsylvania. Drew Weissman și-a efectuat cercetarea premiată împreună cu Kariko la Universitatea din Pennsylvania.

Cei doi vor primi premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de 1 milion de dolari, de la regele Carl Gustaf al XVI-lea, în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Printre candidații la premiul de anul acesta în domeniul medicinei se numără Kevan Shokat, un biolog american care a descoperit cum să blocheze gena KRAS, care stă la baza unei treimi din cazurile de cancer, inclusiv a tumorilor pulmonare, de colon și pancreatice greu de tratat.

Doi biologi americani, Stanislas Leibler și Michael Elowitz, au fost, de asemenea, nominalizați pentru munca lor în domeniul circuitelor genetice sintetice.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat anul trecut de omul de știință suedez Svante Paabo, pentru „descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân