Persoanele cu ADHD pot să lucreze sau să studieze mai ușor dacă poartă căști antifonice. Iată de ce

  • Publicat:
Persoanele cu ADHD pot să lucreze sau să studieze mai ușor dacă poartă căști antifonice. Iată de ce

Căștile de anulare a zgomotului pot fi benefice pentru unele persoane cu ADHD, spun experții. Multe persoane cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) întâmpină dificultăți în concentrare în medii cu factori care le pot distrage atenția, precum birourile de tip open space. Distragerile pot lua multe forme, precum sunetul unui telefon, colegii care discută sau chiar zgomotele unei persoane care face cafea în apropiere.

„Multe persoane cu ADHD au dificultăți în a filtra sunetele exterioare”, a spus psihologul Justin Puder, pentru Health.

„O persoană fără ADHD poate nici să nu observe un mic zgomot de fundal – cum ar fi pornirea imprimantei – dar o persoană cu ADHD s-ar putea concentra asupra acestuia”, a explicat el. „Deci, în medii cu diferite zgomote care apar și dispar, poate fi dificil să rămână concentrată.”

Din acest motiv, ar putea fi util pentru persoanele cu această afecțiune să încerce să folosească niște căști antifonice la locul de muncă sau în alte spații în care încearcă să se concentreze.

Cu toate că ADHD variază de la o persoană la alta, a fi ușor distras de zgomote ar putea face parte din profilul simptomelor unei persoane, a spus psihologul Kendra Mathys.

„Dacă zgomotele exterioare le distrag atenția, posibilitatea de a le minimiza cu căști de anulare a zgomotului ar putea fi utilă”, a spus ea.

Iată de ce persoanele cu această afecțiune sunt ușor de distras și cum le pot ajuta căștile să rămână concentrate în spații zgomotoase.

ADHD-ul poate face zgomotul să fie un factor perturbator serios

Persoanele cu ADHD pot să  experimenteze niveluri mai scăzute de dopamină, o substanță chimică implicată în concentrarea atenției. 

Ca rezultat, persoanele cu această afecțiune pot întâmpina dificultăți în:

  • Păstrarea concentrării în timpul conversațiilor 
  • Menținerea atenției în timpul lecturii unor materiale extinse
  • Finalizarea sarcinilor, temelor școlare sau sarcinilor de la locul de muncă
  • Urmărirea instrucțiunilor
  • Menținerea organizării
  • Administrarea timpului și respectarea termenelor limită

Unele persoane găsesc dificilă evitarea zgomotelor, chiar dacă acestea sunt neimportante pentru majoritatea celorlalți oameni.

„Pentru acele persoane, concentrarea este întreruptă mai ușor și să-și amintească ce făceau înainte de a fi distrase poate fi cu adevărat dificil”, a spus Mathys.

Cum pot ajuta căștile persoanele cu ADHD?

Potrivit lui Mathys, persoanele cu ADHD trebuie adesea să dezvolte strategii care să le ajute să rămână concentrate la locul de muncă.

„O persoană cu ADHD va testa prin încercare și eroare metode care ar putea funcționa pentru ea în funcție de situațiile specifice în care se află”, a spus ea. Mulți pacienți au nevoie de ajutor pentru a învăța să minimizeze distragerile aflate în controlul lor, a explicat Mathys.

„Aici intervin căștile”, a spus ea.

Căștile cu tehnologie de anulare a zgomotului pot ajuta la blocarea sunetelor cotidiene (cum ar fi zgomotul unei mașini care trece) care fac ca persoanele cu ADHD să-și piardă ușor concentrarea.

Dar căștile nu trebuie neapărat să aibă funcție de anulare a zgomotului pentru a ajuta persoanele cu ADHD – unii ar putea beneficia de utilizarea căștilor obișnuite și ascultarea unei melodii sau a altor sunete care le sunt familiare, a explicat Puder.

„Pentru mulți oameni cu ADHD, este vorba despre predictibilitate, iar ei s-ar putea descurca bine ascultând muzica lor, în timp ce alte sunete precum ușa din față care se deschide și se închide încontinuu sunt deranjante”, a explicat el.

„Dacă muzica familiară nu funcționează, o variantă bună ar putea fi ascultarea unui sunet ambiental pe care îl apreciază”, a adăugat Mathys.

Sursă foto: Shutterstock

Surse: health.com

https://magazine.medlineplus.gov/article/understanding-adhd-what-you-need-to-know

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd

https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html#SignsSymptoms

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: