Pastila anti-bebe care se ia chiar înainte să faci sex. O înghiți doar la nevoie!

  • Publicat:
Pastila anti-bebe care se ia chiar înainte să faci sex. O înghiți doar la nevoie!
Sursa foto: Shutterstock @kikpokemon

Vă puteți imagina o pastilă care să vă protejeze de o sarcină nedorită și pe care nu trebuie să o luați decât „la nevoie”? 

Spre deosebire de anticoncepționalele care trebuie luate zilnic, timp de 21, 24 sau 28 de zile, această pastilă anti-bebe (aflată deocamdată doar în fază experimentală) se administrează doar atunci când plănuiți să faceți sex. Iar dacă faceți asta doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar, pastila testată în prezent de specialiștii de la Universitatea Stanford ar putea fi soluția ideală.

Pilula contraceptivă cu pricina se administrează în doză unică, înaintea raportului sexual, scrie Top Santé. Ea conține o combinație de acetat de ulipristal (substanță care se găsește și în pilula de doua zi) și meloxicam (o moleculă contra artritei), care acționează prin perturbarea ovulației.

În cadrul studiului, pe un eșantion mic ce-i drept, de doar 9 femei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, s-a observat că pilula respectivă a perturbat ovulația în cazul a 6 femei care au luat acest medicament în faza luteală a ciclului lor menstrual, deci înainte de ovulație.

În plus, s-a constatat că administrarea pilulei crește cu 3 zile durata ciclului menstrual și scade nivelul de progesteron, potrivit testelor de sânge efectuate.

Cercetarea a fost publicată de curând în revista BMJ Sexual & Reproductive Health iar savanții spun că rezultatele sunt promițătoare, pastila combinată fiind un „candidat de luat în seamă pentru o evaluare în calitate de contraceptiv oral precoital”.

Chiar dacă rezultatele sunt încurajatoare, experții subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru evaluarea efectelor secundare ale combinației de substanțe active și, ulterior, testarea acestei pastile pe eșantioane mari de femei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”