Mituri despre lactate. Ce spun nutriționiștii (la multe dintre ele nu te aștepți)

  • Publicat:
Mituri despre lactate. Ce spun nutriționiștii (la multe dintre ele nu te aștepți)

Cândva, laptele și lactatele erau sărbătorite aă fiind sănătate curată, sursă de proteine, vitamine și minerale, alimentul ideal pentru cei mici, încă aflați în creștere. Dar, cumva, acestea au fost detronate, pierzându-și, brusc, mare parte dintre calități în ochii multora.

Nutriționiștii demontează astăzi cele mai întâlnite cinci mituri legate de produsele lactate. Iată care sunt acestea!

Mai greu de digerat, pe măsură ce îmbătrânim?

Aproximativ 68% dintre oamenii din lume au intoleranță la lactoză. Restul ar putea avea o genă specială și sunt capabili să continue să digere laptele până la vârsta adultă, spun specialiștii.

Nu trebuie să elimini complet alimentele lactate atunci când ai intoleranță la lactoză. În ciuda nivelurilor reduse de lactază, mulți oameni pot tolera în continuare o parte din lactoză în dietă lor, adesea sub formă de iaurt și brânză tare, care au un conținut mai scăzut de lactoză datorită procesării. Există, de asemenea, o varietate de alimente lactate cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză și suplimente de lactază care pot ajută la digestia alimentelor bogate în lactoză. „, spune Amanda Sauceda, dietetician și fondator al Mindful Gut.

Lactatele produc inflamații?

FALS, potrivit Dr. Michelle Routhenstein: Originea mitului „provine din faptul că unele persoane se confruntă cu disconfort gastrointestinal sau reacții alergice la lactate, ceea ce duce la inflamații în anumite cazuri„, a explicat ea.

Ba dimpotrivă, lactatele, în general, conțin multe ingrediente cunoscute că având proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi proteinele din zer, antioxidanții, probioticele și acizii grași omega 3.

Necesare pentru sănătatea oaselor

Acesta nu e deloc un mit, lactatele dovedindu-se cea mai bună sursă de calciu din dietă. Jumătate de litru de lapte conține 673 de mg de calciu, aproape întreg necesarul zilnic de calciu. Însă, chiar dacă lactatele pot sprijini sănătatea oaselor, nu sunt factorul determinant.  

Alți factori, cum ar fi genetică, activitatea fizică și dietă generală, joacă, de asemenea, un rol important în rezistența osoasă„, explică Routhenstein.

Relația dintre lapte și somn

De cele mai multe ori asociem o ceașcă de lapte cald cu un somn odihnitor. Însă cercetările nu sunt clare în această privință. Mai mult, despre un aminoacid din brânză, triptofan, se știe că reduce nivelul stresului și induce somnul, întocmai ca și carnea de curcan.

Somnul, însă, este influențat de numeroși factori, precum: stresul, activitatea fizică, condițiile medicale și mediul înconjurător, inclusiv zgomotul și temperatura camerei. Cu toate acestea, majoritatea studiilor sugerează că, în cazul unei diete bine echilibrate, lactatele pot contribui la îmbunătățirea somnului.

Este laptele plin de antibiotice?

În mod normal, laptele este testat înainte de a intră în magazine, așa că nu ar trebui să regăsim în conținutul sau astfel de substanțe. De pildă, în SUA, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) are reglementări clare care NU permit ca laptele cu reziduuri de antibiotice să intre în alimentație.

Citește și: Lactatele – naturale, sănătoase, practice şi gustoase?

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân