Metodă de depistare rapidă a coronavirusului, care oferă rezultatul în 5-13 minute, autorizată de FDA

FDA a autorizat recent, în regim de urgenţă, un test molecular capabil să depisteze noul coronavirus în doar 5-13 minute.
01.04.2020
Metodă de depistare rapidă a coronavirusului, care oferă rezultatul în 5-13 minute, autorizată de FDA

Autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor (FDA) a autorizat recent, în regim de urgenţă, un test molecular capabil să depisteze noul coronavirus în doar 5-13 minute. Testul a fost dezvoltat de compania Abbot, care activează în proiectarea, cercetarea, dezvoltarea, producţia şi distribuţia de produse medicale şi farmaceutice, inclusive produse nutriţionale, de diagnostic şi aparatură.

Rezultatele testului pot fi obţinute în 5 minute (în cazul unui rezultat pozitiv) până la 13 minute (în cazul unui test negativ). Aparatura care analizează proba propriu-zisă este de mici dimensiuni şi poate fi folosită atât în spitale, cât şi în clinici sau cabinete mai mici, fiind foarte intuitivă şi uşor de folosit.

Producătorul a anunţat, într-un comunicat de presă, că va livra spitalelor din SUA peste 50.000 de unităţi pe zi, începând de săptămâna viitoare. De asemenea, doar în luna aprilie, se vor putea face 5 milioane de testări, arată aceeaşi sursă.

„Pandemia de COVID-19 va afecta numeroase domenii, cu precădere sistemul medical. De aceea am decis realizarea acestui test molecular portabil, care oferă rezultate în doar câteva minute şi poate ajuta la stabilirea rapidă a diagnosticului”, a precizat Robert Ford, preşedintele Abbott.

Noul test molecular are scopul de a depista materialul genetic al SARS-CoV-2 şi presupune aceeaşi procedură – prelevarea de exsudat nazofaringian. Un astfel de test similar este cel RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction), disponibil şi în România, care identifică amprenta genetică a virusului (genomul viral).

Testul ID NOW COVID-19 dezvoltat de compania Abbot poate fi folosit şi pentru testarea rapidă pentru gripa de tip A şi B, precum şi pentru identificarea streptococului de tip A şi a virusului sinciţial respirator.

Trebuie subliniat însă că testul rapid nu a fost aprobat de FDA, ci doar autorizat în regim de urgenţă, având în vedere numărul în continuă creştere a cazurilor de COVID-10 în America, în special în New York, unde până la momentul redactării ştirii erau înregistrate 76.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi 1.720 de decese.

La nivel mondial, peste 860.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, dintre care 42.344 au decedat. În România există 2.245 de cazuri de infecţie şi 82 de decese la acest moment, potrivit worldometers.info

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv