Mersul la sală în tinerețe reduce riscul de demență la bătrânețe

Persoanele care își cresc masa musculară în timpul vieții au un risc cu 12% mai mic de a se confrunta cu demență.
  • Publicat:
Mersul la sală în tinerețe reduce riscul de demență la bătrânețe
Foto: envato

Antrenamentele cu greutăți ar putea ajuta la protejarea împotriva demenței, arată un studiu. Persoanele care își cresc masa musculară în timpul vieții au un risc cu 12% mai mic de a se confrunta cu demență, au descoperit cercetătorii americani.

Experții au analizat date de la peste un milion de oameni pentru a observa cum le-a afectat creierul compoziția corporală în ultimii ani. Dr. Iyas Daghlas, de la Universitatea California, San Francisco, spune că studiul sugerează o relație cauză-efect între masa musculară și riscul de boală Alzheimer.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai comune forme de demență și se crede că este cauzată de acumularea de proteine din creier, inclusiv tau și amiloid. Obezitatea a fost și ea asociată riscului crescut de Alzheimer în numeroase studii.

Un nivel redus de masă musculară a fost și el asociat unui risc mai mare al bolii, deși nu este suficient de clar dacă acest lucru se întâmplă înainte sau după diagnostic.

Pentru acest studiu publicat în BMJ s-a folosit o tehnică genetică numită Mendelian pentru a obține date privind legătura dintre boala Alzheimer și masa musculară.

Cercetătorii au analizat masa musculară și țesutul gras din brațe și picioare, luând în considerare vârsta, sexul și gena. În medie, cu cât masa musculară era mai mare, cu atât riscul de boală Alzheimer era mai mic.

De asemenea, masa musculară a fost asociată unei performanțe mai bune asupra task-urilor cognitive. Grăsimea corporală nu a fost asociată riscului de Alzheimer, dar a fost asociată performanței cognitive slabe.

Demență: definiție

Demenţa reprezintă scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, învăţarea şi memoria. Ea poate să apară din mai multe cauze. De obicei apare după vârsta de 60 ani, dar poate apărea şi mai devreme.

În anumite cazuri demenţa poate fi oprită sau chiar reversibilă, mai ales atunci când se datorează: anumitor medicamente, abuzului de alcool, substanţelor toxice, modificărilor hormonale, deficitelor de vitamine, depresiei, infecţiilor, afecţiunilor pulmonare sau cardiace, hidrocefaliei cu presiune normală sau tumorilor cerebrale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân