Medicul Adrian Marinescu, adevărul despre ”sindromul plămânului alb”, care a ajuns și în România: ”Este o bacterie atipică!”

  • Publicat:
Medicul Adrian Marinescu, adevărul despre ”sindromul plămânului alb”, care a ajuns și în România: ”Este o bacterie atipică!”
Sursa foto: Shutterstock&captură Antena 3

Sindromul plămânului alb, pneumonia misterioasă care face ravagii în toată lumea, a ajuns și în România. Medicul Adrian Marinescu a explicat cât de periculoasă este infectarea, dar și ce măsuri de precauție trebuie să ia românii pentru a o evita.

Infectarea cu bacteria Mycoplasma pneumoniae, tot mai întâlnită în rândul românilor

„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem, pentru că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie. Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană. Ei au și spus foarte clar că au descoperit această mycoplasma pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că, până la urmă, într-un sezon cu infecții respiratorii, e normal să ai și pneumonie”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Ce măsuri de precauție ar trebui să ia românii pentru a evita infectarea

Potrivit acestuia, este devreme să ne gândim la epidemii, pandemii sau măsuri de restricție. Românii ar trebui, însă, să respecte măsurile de igienă de bază.

„În Europa și în România mycoplasma pneumoniae, adică această bacterie atipică, este dintotdeauna, nu este nimic nou și, într-adevăr, și în momentul de față, în spitale există internări cu infecții cu mycoplasma, adică pneumonie, nu e nimic deosebit, nu sunt cazuri multe, sunt cazuri rare, care într-adevăr pot să pună probleme, pentru că ar trebui să știm așa: când este o infecție bacteriană pe care nu o tratezi cu antibioticul potrivit, evident că ea poate să evolueze la complicații majore care pun viata în pericol. Lucrul ăsta se poate întâmpla. Dar de aici, până la punctul în care ne-am gândi la pandemii, epidemii sau restricții cred că e o distanță foarte mare și nu are rost să o luăm în calcul acum”, a mai spus infecționistul la România TV.

Infecțiile virale netratate, extrem de periculoase

Conform acestuia, nu doar mycoplasma pneumoniae poate duce la pneumonie, ci orice infecție virală sau bacteriană netratată, atenție!

„Pneumonia poate să apară și după o infecție virală și una bacteriană. Dacă am un număr mare de infecții respiratorii, și gripa și alte virusuri respiratorii dau și pneumonie. Pneumonie care poate fi mai ușoară sau poate fi mai complicată, inclusiv rujeola, apropo de cazurile pe care le avem acum, poate să dea pneumonie. Până la urmă, faptul că am mai multe pneumonii nu înseamnă decât că sunt multe cauze – virusurile pe care le am în momentul ăsta, bacteriile, vă referiți la o pneumonie bacteriană, pe care dacă nu o tratezi corect, într-adevăr poate să ducă inclusiv la deces în unele cazuri. N-aș spune că sunt mai multe pneumonii față de un sezon similar cu infecții respiratorii. Nu comparăm cu pandemia, acolo erau alte situații, cu restricții, vorbesc în general”, a concluzionat medicul.

Citește și: Dr. Adrian Marinescu: Românii care trebuie doar să ciocnească, fără să bea alcool. Boala infecțioasă mai de impact decât pandemia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân