Mamele și tații fac medicina să fie extraordinară: Iioara a devenit mamă în urma unei duble mastectomii preventive (P)

  • Publicat:
Mamele și tații fac medicina să fie extraordinară: Iioara a devenit mamă în urma unei duble mastectomii preventive (P)

Mama este atributul suprem al vieții. Toată existența noastră se învârte în jurul mamei. Nu există sacrificiu pe care o femeie care își dorește să devină mamă să nu îl poată face, iar odată devenită mamă, lumea capătă un cu totul alt sens.

Însă în spatele unei proaspete mame, stă o familie care o susține, o echipă de medici care crede în ea, o superputere pe care doar ea o deține.

lioara Radu este un munte de curaj, iar povestea ei trebuie adusă în lumina, căci poate fi acea sursă de putere pentru alte femei care trec prin aceeași experiență. La 30 de ani a ales preventiv să facă o dublă mastectomie, după un test BRCA pozitiv. Practic, a ales să-și îndepărteze ambii sâni după ce testele genetice i-au indicat un risc de 80% de a face cancer mamar, la fel ca bunica ei paternă. După aceea a devenit mama.

La 15 ani a făcut primul control la sâni, după ce a simțit, la palpare, că are niște noduli. Medicii din Galați, orașul natal, i-au spus că situația nu e îngrijorătoare, dar că se impune monitorizare anuală. 10 ani mai târziu, când unul dintre noduli și-a dublat dimensiunea, medicul i-a recomandat să meargă la Cluj pentru excizie chirurgicală.

 

Instinctul de a se lăsa cu toată încrederea în mânile medicului care i-a salvat viața

Împrejurările au făcut ca Ilioara să o cunoască pe Andreea Cătană, medic genetician la Spitalul Regina Maria Cluj și la Institutul Oncologic din Cluj. Când medicul a aflat că bunica paternă a Ilioarei murise la 54 de ani de cancer mamar, a sfătuit-o să facă testul BRCA, un test ADN care le poate indica pacientelor care au cazuri de cancer de sân în familie dacă au moștenit sau nu riscul. Ilioara avea să afle că testul ei este pozitiv și că este purtătoarea unui defect genetic care crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer la sân sau la ovare.

 

Eram marcată de poveștile auzite în Institutul Oncologic, majoritatea oamenilor din jur aveau tendința de a-mi spune “du-te acasă, încearcă să faci un copil, alăptează și abia apoi vezi ce faci cu sânii”. În salon cu mine, când am mers să îmi scot nodulul, stătea o doamnă care avea 35 de ani, cu un sân tăiat și plângea că are un bebeluș de 7 luni acasă, trecuse prin chimioterapie. Imaginea cu ea dezbracată la control, cu un sân tăiat și unul ok, mă bântuia, am zis că eu nu pot face asta, nu pot trece prin asta. I-am zis medicului că eu nu vreau să mă duc acasă, nu vreau să fac copii, abia mi-am așezat gândurile în ordine., își amintește Ilioara.

 

Ilioara a ales să aibă încredere în medici și în instintul ei. Știa că avea să urmeze o perioadă grea, dar a continuat să creadă în puterea ei. La puțin timp după dubla mastectomie, viața Iliaoarei și a soțului ei avea să prinsă un nou contur, unul nesperat.

După 6 luni de la operație, am aflat de sarcină și am fost puțin îngrijorată – vorbisem cu medicul plastician să nu rămân însărcinată timp de 1 an, să nu am modificări de greutate, să fim siguri că operatia e ok și corpul nu va respinge implantul. Dacă erau complicații trebuia să mă întorc în sala de operații și nu poți fi anesteziată general cu un bebeluș în burtă. El mi-a spus că am avut o recuperare excelentă până în momentul acela, nici să nu mă gândesc la asta, “pune operația în cui și bucură-te de sarcină”, a fost sfatul lui. M-a încurajat foarte mult mesajul. Și fix așa am făcut”, spune Ilioara.

 

Fiica soților Radu, micuța Agnes, s-a născut în luna mai 2022, la Spitalul Regina Maria Băneasa, prin operație de cezariană de urgență și a demonstrat, din prima clipă, că este la fel de determinată ca mama ei: plânsul ei sănătos a umplut încăperea și inima plină de speranță a părinților ei.  Chiar dacă exista regretul neputinței de a alăpta, Ilioara știe că i-a oferit fetiței șansa să o aibă ca mamă cât mai mult timp posibil.

 

Ce au însemnat pentru soțul Ilioarei și cel mai mare susținător al ei cele 9 luni de sarcina ale sotiei?

 

Cele 9 luni de sarcină au fost o perioadă plină de emoții diverse. De la bucurie la îngrijorare, curiozitate, teama de eșec, cea mai des întâlnită întrebare pe care ne-am adresat-o în cuplu a fost “Oare ne vom descurca să fim buni părinți pentru copilul nostru?”

 

Vali, Soțul Ilioarei a fost cel mai mare susținător al acesteia, iar în timpul sarcinii s-a implicat trup și suflet și i-a fost alături Ilioarei la tot pasul. Dacă i-a fost greu sau ușor, iată ce spun eel însuși:

 

În perioada sarcinii am încercat să o protejez pe partenera mea pentru a nu afecta sarcina în vreun fel. Am încercat să o țin departe de activitățile fizice, dar a fost și o perioadă în care mi-am redescoperit blândețea. Orice lucru nou care apare în viața ta aduce schimbări. M-am bucurat să mă pot implica, să participăm împreună la controalele necesare, mai ales că veneam din provincie, am urmărit și mi-am dorit să fiu bine informat pentru a înțelege cât mai bine această perioadă din viața familiei noastre.

Spitalul Regina Maria Băneasa este locul unde Ilioara a decis, împreună cu soțul ei, să devină mama, locul unde ea făcut ca medicina să fie extrordinară. A ales cu bună știință să își aducă copilul pe lume acolo unde deciziile ei au fost recunoscute de cei mai buni profesioniști și unde sarcina și starea de sănătate i-au fost atent monitorizate. Astfel, în săptămâna 24 de sarcină, Ilioara a devenit pacienta medicului Celus Tarpan din cadrul spitalului Regina Maria Băneasa.

“Nașterea aceasta este, din punct de vedere medical, o naștere cât se poate de firească, nu lipsită însă de complicații cauzate de dubla circulară de cordon și de un început de travaliu cu membrane rupte și fără contracții. Nașterea prin cezariană a fost o necesitate în cazul Ilioarei și pentru binele copilului. Da, medicina a fost de partea ei cu toate resursele pe care le are astăzi. Însă dincolo de toate, admir determinarea mamei să facă tot ce este indicat pentru ea și fetița ei. Condiția medicală cu care a debutat sarcina (dubla mastectomie radicală de prevenție) arată curajul incredibil pe care ea îl are, precizează dr. Celus Tarpan, medicul ginecolog care a ajutat-o pe Ilioara să își împlinească visul de a deveni mamă la maternitatea Regina Maria Băneasa, un spital în care Ilioara spune că s-a simțit realmente “ca într-o vacanță”.

Când pacienții devin inspirație pentru medici lor, inseamnă că medicina este cu adevărat extrordinară

Pentru medicul genetician Andreea Cătană cazul Ilioarei Radu va rămâne mereu unul special. A impresionat-o determinarea ei de a rămâne sănătoasă și stie că i-a fost greu, deși subliniază că, în calitate de doctor, poate doar bănui cât de greu. Recunoaște și că a fost frustrată de reticența celor din familie:

“Am văzut deseori într-o familie un frate sau o soră care se testează și ceilalti care refuză. Fie nu cunosc informațiile, fie le este frică – a doua parte e mult mai comună căci se gândesc “dacă aflu că am un risc înseamnă că ceva rău se va întâmpla și ce fac, e mult prea mult pentru mine”, e ca drobul de sare, ori de câte ori apare un simptom, nelegat neapărat de testarea genetică, persoanele acestea se pot gândi că ceva rău se va întâmpla. Și cred că aici noi, medicii, suntem oarecum datori cu niște explicații pertinente pentru rudele celor care fac astfel de testări, iar părerea mea este că întotdeauna e mai bine să știi și să previi. Pentru că dacă ai un defect genetic, te-ai născut cu el, nu mai poți schimba acest lucru, faptul că nu faci o testare când ai o indicație – pentru că nu testăm pe toată lumea, există indicații clare – nu schimbă cu nimic realitatea. Există soluții actualmente, putem interveni în timp util.”, explică Dr. Cătană.

La îndemnul medicului genetician Andreea Cătană, Ilioara și-a împărtășit povestea inclusiv cu studenții – viitori geneticieni. Există medici și specialiștii care își asumă responsabilitatea de a deschide drumuri în medicina românească și există femei care aleg să devină mame dând naștere nu doar unui copil și unei întregi mișcări de solidaritate și încurajare.

Uneori, mamele sunt acei eroi din filmele pe care le iubim cu toții, eroi pe care îi recunoaștem greu câteodată, fiindcă eroismul lor stă ascuns în ele. Instinct, învățare și iar învățare, sute de ore de documentare și alegeri făcute pentru binele pruncului. Însă atunci când vine vorba de a aduce un copil pe lume, un întreg ecosistem se mobilizează astfel încât mama și copilul să fie bine, iar din acest ecosistem fac parte familia, medicul ginecolog, medicul neonatolog, asistenții medicali și mulți alți oameni care au un rol extrem de important în devenirea unei mame.

De câți oameni e nevoie ca să aduci pe lume un copil?

Răspunsul, de un întreg ecosistem medical bazat pe empatie, muncă în echipa, multidisciplinaritate și respect. Astfel, echipa care a făcut posibilă venirea pe lume a micuței Agnes este fomată din: Ilioara Radu – Mama, Vali Radu – Tata, Dr. Celus Tarpan, Medic primar Obstetrică – ginecologie, Spitalul Regina Maria Băneasa , Dr. Pavu Damian, Medic specialist Obstetrica – ginecologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, Dr. Moscaliuc Bogdan, Medic specialist ATI, Spitalul Regina Maria Băneasa, Andreea Cătană, medic genetician la Spitalul Regina Maria Cluj și la Institutul Oncologic din Cluj, Dr. Dana Zaciu, medic primar neonatologie, Spitalul Regina Maria Băneasa, Asistenți medicali – Nastase Roxana, Banu Elena.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân