Lovitura primită de mulţi fumători din România

Din 2020 vor fi interzise ţigările mentolate. Până atunci, avertismentele privind pericolul consumului de tutun vor acoperi o suprafaţă mai mare din pachetele de ţigări.
Lovitura primită de mulţi fumători din România

Deputaţii europeni au adoptat o directivă care prevede că ţigările electronice vor fi vândute ca produse medicale, în farmacii, dacă promovează abandonarea fumatului, sau la rafturile de tutun, dacă au un conţinut ridicat de nicotină.

De asemenea, din 2020 vor fi interzise ţigările mentolate. Până atunci, avertismentele privind pericolul consumului de tutun vor acoperi o suprafaţă mai mare din pachetele de ţigări.

Statele Uniunii Europene, printre care şi România, vor fi obligate să aplice aceste prevederi până în 2016.
Conform noilor reguli care vor fi introduse în Uniunea Europeană:

  • Fotografiile de avertizare trebuie să acopere 65% din faţa şi din spatele fiecărui pachet de ţigări, iar mesaje adiţionale trebuie să fie tipărite pe partea superioară a pachetului.
  • Vor fi interzise pachetele de forma unui ruj, adresate femeilor. Toate pachetele trebuie să conţină cel puţin 20 de ţigarete, pentru a fi loc pentru mesajele de avertizare.
  • Pachetele de tutun pentru cei care îşi rulează propriile ţigări vor purta imagini de avertizare.
  • Se interzice folosirea formulărilor promoţionale de tipul „acest produs e fără aditivi” sau „acest produs este mai puţin dăunător decât altă marcă”.
  • Ţigările cu arome, cum sunt cele cu mentol, fructe sau vanilie, sunt intezise.
  • Se stabileşte un nivel maxim de nicotină pentru ţigările electronice.
  • Se va implementa un sistem de evidenţă europeană a ţigărilor, pentru a combate contrabanda.

Miniştrii europeni trebuie să aprobe în luna martie noile reguli, pentru ca acestea să intre în vigoare în mai. Statele eruropene au la dispoziţie 2 ani pentru a-şi adapta legislaţia naţională.

Comisia Europeană estimează că noile reguli vor duce la scăderea numărului fumătorilor cu două procente, în următorii cinci ani.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?
Recomandări:
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!