Iată de ce ar trebui să NU mai foloseşti aparatele de uscat mâini

Un om înţelept a spus odată că o baie publică poate fi judecată după uscatoarele de mâini.
  • Publicat:
Iată de ce ar trebui să NU mai foloseşti aparatele de uscat mâini

Studiul a fost publicat la începutul acestui an în revsta Journal of Applied Microbiology şi a fost rezultatul unei rivalităţi de lungă durată între Dyson (companie producătoare de aparate de uscat mâinile) şi producătorii de şerveţele de hârtie, notează Gândul

Cercetarea a analizat dispersarea viruşilor prin trei metode diferite de uscare a mâinilor: prosoape de hârtie, uscătoare convenţionale „cu aer cald” şi „uscatoare cu jet” (asemeni celor Dyson Airblade prezentat în imaginea principală).

Descoperirile lor au arătat că modelele de tip Airblade răspândesc de 1.300 de ori mai multe unităţi virale formatoare de plagă decât prosoapele de hârtie. Şi în comparaţie cu uscătoarele cu „aer cald”, uscătoarele cu jet răspândesc de 60 de ori mai mulţi microbi. Printre rezultatele cercetătorilor se află şi aceste date: ei au descoperit că uscătoarele cu jet pot răspândi viruşii până la 3 metri depărtare, în timp ce uscătoare cu aer cald pot ”arunca” viruşii la numai 75 de centimetri, iar prosoapele de hârtie la numai 25 de centimetri.

Compania producătoare de aparate de uscat Dyson Airblade a devenit o ţintă a mass-media fiindcă descrierea produselor sună în felul următor: „cel mai rapid şi igienic uscător”. Cu toate acestea, compania britanică de tehnologie a pus sub semnul întrebării unele dintre metodele utilizate în studiu.

Participanţii la studiu au fost rugaţi să poarte mănuşi şi să se spele pe mâini într-o suspensie de viruşi. Apoi au fost rugaţi să-şi usuce mâinile, folosind una dintre cele trei metode de uscare a mâinilor. Reprezentanţii companiei Dyson au subliniat faptul că aceasta este o concentraţie nerealist de mare de viruşi, fiindcă persoana îşi spală mâinele cu apă şi săpun înainte de a utiliza uscătorul.

Chiar dacă rezultatele nu au fost confirmate de un alt studiu suplimentar, iar cercetarea, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei producătoare de aparate de uscat face parte din jocuri de denigrare, trebuie să avem grijă să ne asigurăm că mâinile ne sunt spălate în mod corespunzător cu apă şi săpun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”