Hidroxiclorochina, tratamentul-minune pentru COVID-19, ar fi ucis aproape 17.000 de oameni, potrivit unui studiu

  • Publicat:
Hidroxiclorochina, tratamentul-minune pentru COVID-19, ar fi ucis aproape 17.000 de oameni, potrivit unui studiu
Sursa foto: shutterstock

Aproape 17.000 de persoane infectate cu SARS-CoV2 ar fi murit în urma tratamentului cu hidroxiclorochină, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători francezi.

Decesele ar fi avut loc în timpul primului val al pandemiei, în șase țări, dupa cum urmeaza: Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și SUA.

Ce este hidroxiclorochina

Hidroxiclorochina a fost promovată ca medicament împotriva Covid-19 de medicul francez Didier Raoult si a fost considerat pana astazi un leac miracol.

Hidroxiclorochina, care tratează de fapt malaria, lupusul și artrita reumatoidă, a fost folosit pentru o scurtă perioadă de timp ca tratament și în infecția cu coronavirus.

Acest medicament, care a dat anumite rezultate mai ales în rândul pacienților din China, a fost la vremea respectivă utilizat la scară largă, însă a existat, din păcate, și un revers al medaliei.

Potrivit cercetaorior, reacțiile adverse, efectele secundare administrării acestui tratament controversat care au ucis mii de oameni. 

Citește și: Simptomele „COVID lung” afectează cu precădere 5 categorii de persoane

Hidroxiclorochina a fost folosită și în România

„Avem de-a face cu un război între companiile de medicamente și între diferite guverne. Noi folosim Hidroxiclorochina în programul național, dar în anumite condiții. Nu la toată lumea, ci în funcție de niște parametri biologici de EKG și la persoane care nu au risc. Iar dozele sunt mai mici decât dozele care erau recomandate în aceste țări vestice. Vom vedea dacă și în România se va lua hotărârea ca să nu mai fie folosit acest medicament, pentru că mai multe țări din Europa și OMS au întrerupt toate studiile clinice cu acest produs și s-a recomandat ca să facă la fel”, spunea medicul infecționist Virgil Musta în 2020 într-un comunicat de presă.

Citește și: 4 infecții care au devenit prolifice din cauza pandemiei de Covid-19

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân