Hepatită cu origine necunoscută, în România. Cele două simptome care sunt semnale de alarmă. Cum se modifică ochii

  • Publicat:
Hepatită cu origine necunoscută, în România. Cele două simptome care sunt semnale de alarmă. Cum se modifică ochii
Foto; Shutterstock

O fetiță de 5 ani a fost depistată cu hepatită de origine necunoscută în țara noastră. Ea nu a fost confirmată cu niciunul dintre virusurile care provoacă hepatită cunoscute până acum. Ministerul Sănătății a precizat care este starea copilului.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Fetița nu a călătorit în străinătate

„Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, potrivit comunicatului MS.

Hepatită acută de origine necunoscută la copii

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data pe 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârste între 1 lună și 16 ani, scrie Gândul.ro.

Aceste cazuri au prezentat insuficientă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter.

La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat.

Simptomele hepatitei care să ne trimită la medic

Medicii avertizează că schimbarea culorii ochilor spre galben și schimbarea culorii urinei, spre galben sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate.

De asemenea, ei anunță că un mod ușor prin care ne putem feri de această boală este să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân