Graţie unei românce, cancerul poate fi depistat în doar 6 minute

Se numeşte Raluca van Staden şi, după 12 ani dedicaţi cercetării, a descoperit un senzor care, odată introdus în sângele prelevat de la un pacient, spune în doar 6 minute dacă suferă de cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată.
  • Publicat:
Graţie unei românce, cancerul poate fi depistat în doar 6 minute

Se numeşte Raluca van Staden şi, după 12 ani dedicaţi cercetării, a descoperit un senzor care, odată introdus în sângele prelevat de la un pacient, spune în doar 6 minute dacă suferă de cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Pentru această descoperire, românca şi soţul ei au primit premiul ProInvent, trei medalii de aur şi numeroase premii speciale internaţionale la saloanele de la Geneva, Varşovia şi Moscova.

Duminică, 25 martie, de la 18:00, corespondentul Ştirilor ProTv, Paula Herlo, o aduce în faţa telespectatorilor pe cea graţie căreia celulele canceroase pot fi detectate înainte de a forma o tumoră. „Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atât de performante încât să descopere un cancer în stadiul de pre-tumoră, aşa cum face senzorul Ralucăi”, a declarat Paula.

România se află pe primul loc în Europa privind incidenţa cancerului de sân şi în fiecare an 6000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Raluca van Staden visează să scoată pe piaţă un aparat de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-şi stabilească singuri, acasă, riscul de a face cancer. Povestea unei românce a cărei descoperire ar putea salva nenumărate vieţi, duminică, la România, te iubesc!, într-un reportaj realizat de laureata premiului Emmy, Paula Herlo.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”