Gătești cu folie de aluminiu?! Misterul a fost elucidat: este sănătos sau nu?

Ce spun specialiștii?
  • Publicat:
Gătești cu folie de aluminiu?! Misterul a fost elucidat: este sănătos sau nu?
folie de aluminiu

Folia de aluminiu este nelipsită din bucătărie, mai ales că este practică şi ușor de folosit. Însă cât de sănătos este să o folosești la prepararea mâncării? Deși unii experți precizează că nu este niciun pericol, alții mărturisesc că particule din acel metal ar putea să ajungă în mâncare. 

De ce nu ar trebui să gătiți cu folie de aluminiu

Multe gospodine preferă să acopere mâncarea cu folie de aluminiu atunci când o prepară la cuptor. Însă acest obicei poate fi destul de nociv pentru sănătate. Folia de aluminiu este o variantă ieftină și practică, dar nu este cea mai sănătoasă alegere.

Studiile recente au arătat că folia poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății. Atunci când folosim folie de aluminiu la gătit, o parte din aceasta ajunge în alimente și poate duce la probleme grav de sănătate în timp.

Spre exemplu, specialiștii au găsit concentrații mari de aluminiu în țesutul cerebral al pacienților cu boala Alzheimer. În plus, folia de aluminiu poate fi dăunătoare și pacienților cu boli osoase sau insuficiență renală.

Poate crește riscul de Alzheimer

Aluminul poate ajunge în alimente dacă temperatura de gătire este mai mare. Și aciditatea alimentelor reprezintă un alt factor major. Conform Amber Adams, fondatoarea Kitchens Ready, „dacă gătești alimente acide, cum ar fi roșii sau marinate pe bază de oțet, aceasta poate descompune folia și poate intra și mai mult aluminiu în mâncare”.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă, deoarece cantitatea de aluminiu care intră în alimente în timpul procesului de gătire este neînsemnată. Dacă gătești ocazional alimente acide pe folie, nu este o problemă”, mărturisește Adams.

„Dacă ești expus riscului de boală Alzheimer, trebuie limitat gătitul cu folie, deoarece există o legătură între boală și cantitățile mari de aluminiu din dieta unei persoane”, a mai adăugat aceasta.

Ce rol joacă și cantitatea mare de condimente din mâncare

De altfel, atunci când gătiți, aveți grijă la cantitatea de sare și condimente pe care o puneți la mâncare. Și acestea pot contribui cu ușurință la intrarea aluminiului în mâncare. Drept urmare, folia de aluminiu nu trebuie folosită pentru gătit! În schimb, există alte moduri de a reduce utilizarea foliei de aluminiu.

„Pentru mine personal, am trecut aproape exclusiv la gătit pe hârtie de copt. Gătim acasă în majoritatea zilelor săptămânii, așa că cred că este mai sigur pentru familia noastră. Cu toate acestea, dacă nu am hârtie de copt, nu îmi fac griji să folosesc ocazional folie de aluminiu”, a mai adăugat Adams.

Se recomandă să folosiți o tavă de sticlă când gătiți legumele în cuptor sau o tablă din oțel inoxidabil la coacerea cartofilor.

Citește și: Greșeala pe care mulți români o fac. Câte zile pot fi ținute în frigider brânza și cașcavalul, de fapt

Evitați folia de aluminiu și când refrigerați alimentele

Anumite alimente pot fi refrigerate și congelate, dar este musai că le sigilați bine pentru a preveni ca bacteriile să ajungă la alimente. Multe gospodine preferă să acopere alimentele cu folie de aluminiu în frigider, dar acest lucru nu este recomandat. Bacterii precum stafilococul și bacilul cereus pot ajunge pe alimente dacă nu sunt bine sigilate.

Sursa foto: Envato Elements

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân