Era COVID-19, o perioadă obezogenă și diabetogenă

În România s-a adoptat o lege a prevenției diabetului zaharat în 2020.
  • Publicat:
Era COVID-19, o perioadă obezogenă și diabetogenă
foto Shutterstock

Cu ocazia anunțării rezultatelor programului de prevenție a diabetului la copii-  înCerc câțiva specialiști implicați au vorbit despre situația actuală – pandemia – perioadă în care suntem mai sedentari și mâncăm mai mult.

„Programul înCerc promovează de mai bine de trei ani importanța prevenției diabetului zaharat de tip 2, cu un specific complex în România, în focus fiind copiii la risc de dezvoltare DZ2. Odată cu adoptarea legii de prevenție a diabetului în țara noastră, la sfârșitului anului trecut, putem avea o viziune de implementare mai extinsă, pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populaţional. Prevenţia, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, poate contribui activ la reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor sale”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Roman – Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”.

Era COVID-19, marcată de depresie și anxietate

Prof. Univ. Dr. Maria Mota – Membru al Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, membru în conducerea „European Society for Study of Diabetes – EASD” (2015-2018), președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism (2012-2015):

Era COVID-19, descrisă ca o perioadă obezogenă si diabetogenă, este marcată de stres, anxietate sau chiar depresie, iar perioadele de carantină favorizează un stil de viață nesănătos; măsurile de distanțare socială, izolarea, carantina limitează interacțiunile umane și pot avea consecințe asupra greutății atât prin aportul crescut de energie (alimentație nesănătoasă cantitativ și calitativ), cât și prin scăderea consumului, din cauza scăderii activității fizice. De aceea, educația pentru un stil de viață sănătos se impune mai mult ca oricând, la nivelul întregii populații, inclusiv la copii!

„Chiar dacă 2020 și inclusiv începutul lui 2021 au însemnat pentru noi o sistare a evaluărilor fizice în școli și o readaptare a consilierii personalizate, pe format online, ne-am bucurat să descoperim deschiderea familiilor, care, și în contextul distanțării sociale, ne-au fost alături virtual. Vom continua aceste ședințe în format online și, de fiecare dată când realitatea momentului o permite, vom reintegra și consilierea în fizic, realizată în clinicile Medicover din Ploiești și Cluj-Napoca, în condiții de siguranță deosebită” a completat George Istrate, Director General al Asociației Medicover.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân