Endometrioza, boala care nu te omoară, dar nu te lasă nici să trăiești. Afecțiunea care te lasă fără job, fără relații, fără prieteni. MARȘ pe Calea Victoriei

  • Publicat:
Elena Olaru, nutriționist cu specializare în afecțiuni metabolice, este o tânără ambițioasă care vrea să scoată endometrioza din anonimat pentru a nu mai fi considerată o boală tabu. Din acest motiv, ea organizează un marș ce va avea loc sâmbătă, 16 martie.

„Pe 16 martie 2024 ne adunăm să arătăm cât de multe suntem, cele cu dureri închipuite, cele prea sensibile, cele care exagerăm, cele care nu au nimic, cele care au la activ 2, 3, 6, 10 operații pentru această boală închipuită!

Pe 16 martie 2024 „arătăm cu degetul” endometrioza, îndepărtăm stigmatele și rupem tăcerea care înconjoară această afecțiune dureroasă. Marșul este totodată o ocazie de a face vizibilă suferință multor femei și de a sparge barierele care împiedică deschiderea dialogului despre această problema de sănătate”, a scris Elena Olaru pe Facebook.

Locul de întâlnire a fost stabilit la Piața Victoriei, urmând ca participanții să se deplaseze apoi, în marș, până la Piața Unirii.

CE ESTE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza este boala DURERILOR EXTREME, care izolează, o boală greu de diagnosticat, extrem de frecventă dar foarte necunoscută. Statisticile spun că 1 din 10 femei așteaptă între 7 și 10 ani să obțină un diagnostic corect.

1 din 10 (recent s-a spus că am ajuns la 3 din 10) femei are dureri debilitante și o multitudine de alte simptome de cauza necunoscută. 1 din 10  femei trăiește în dureri cronice. 1 din 10  femei este supusă intervențiilor chirurgicale multiple. 1 din 10  femei aude, de la medici, de la membrii familiei și prieteni: „ți se pare”, „exagerezi”, „e doar în capul tău”, „e normal să doară”, „mergi la psiholog”, „nu are cum să doară atât de rău”, „ești prea sensibilă”.

„Pentru mine, pe lângă cazurile pe care le citesc și cu care iau contact zilnic prin intermediul meseriei pe care o practic, un declanșator care m-ar îndemna și ar trebui să îndemne pe toată lumea este dorința de a ajuta fetele tinere și femeile să nu mai sufere. Să le arătăm cât de multe suntem, să le arătăm că cea ce simt nu e normalitatea. Să le încurajăm să vorbească despre simptome, să se informeze între ele, cât și părinții și să scădem rata de diagnosticare”, a mai transmis Elena Olaru.

CE LE CERE Elena Olaru MEDICILOR?

  • aprofundarea cunoștințelor despre boală;
  • un management mai bun al bolii;
  • diagnosticare mai eficientă;
  • media de 7-10 pt un diagnostic este inacceptabilă pentru o boală cu o
  • vechime de o sută de ani în manualele de medicină;
  • să creadă femeile;
  • încetarea normalizării durerii;
  • îndrumarea către experți;
  • fără operații multiple, inutile;

CUM TE POȚI IMPLICA ÎN ACEST DEMERS?

1. Dă mai departe informația despre Marș. Încurajează-i și pe alții să ni se alăture.
2. Vino la marș (ÎMBRACĂ-TE ÎN GALBEN) pentru a transmite un mesaj de susținere și pentru a le arată celor din jur cât de multe suntem afectate.
3. Poți aduce pancarte cu mesaje referitoare la suferință ta și cum te afectează endometrioză.
4. Trimite un mesaj video și spune-ne povestea ta. În orice postare despre suferință ta și endoemtrioza, pune hashtag #impreunasuntemputernice și menționează contul @endometrioză.ro pentru a putea distribui.
5. DONEAZĂ pentru a sprijini activitățile organizatorilor. Donează 10 lei pentru tricouri cu mesaje, pancarte și alte materiale vizuale. Organizatorii vor face publică dovadă achiziției materialelor!
Dacă suma strânsă e suficient de mare, ne dorim să achităm consultul/consultațiile persoanelor care au neapărată nevoie să ajungă la un specialist și nu își permit financiar sau chiar să contribuim la fondul unei operații.

  • Detalii pentru donații:
    Revolut, folosindu-te de link:
    https://revolut.me/elenaolaru
    sau la numărul 0730603413
  • Transfer bancar IBAN:
    Elena Olaru
    RO36BREL0005506695130100
    IMPORTANT!!!
    Treceți la detaliile tranzacției: DONAȚIE MARȘ

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! #STOPtheIGNORANCE

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult