Durerea, mai mult o cauza a artritei decat un simptom

Durerea cauzata de osteoartrita ar putea fi la fel de daunatoare ca si boala in sine, conform unui studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Rochester, citat de revista medicala Arthritis & Rheumatism.
  • Publicat:
Durerea, mai mult o cauza a artritei decat un simptom
Durerea, mai mult o cauza a artritei decat un simptom

Durerea cauzata de osteoartrita ar putea fi la fel de daunatoare ca si boala in sine, conform unui studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Rochester, citat de revista medicala Arthritis & Rheumatism. Fluxul nervos care transmite semnalele dureroase de la articulatiile atinse de artrita spre maduva spinarii transfera senzatia de inflamare catre maduva si celulele din jurul ei, iar apoi in sens invers.

"Pana destul de curand, s-a crezut ca osteoartrita era cauzata numai de uzura si de procesul invevitabil de imbatranire", a declarat Stephanos Kyrkanides, profesor de stomatologie din cadrul Centrului Medical al Universitatii Rochester.

"Studii recente au aratat ca anumite modificari biochimice pot provoca aceasta boala, iar aceste modificari pot fi inversate prin anumite medicamente specifice.

Studiul nostru ofera prima dovada solida a faptului ca aceste modificari biochimice au legatura cu procesul de durere si lasa sa se intrevada mecanismele care se afla in spatele acestui efect", a adaugat Kyrkanides.

Acest studiu ofera dovada solida a faptului ca aceasta "discutie incrucisata" in dublu sens ii permite mai intai articulatiei atinse de artrita sa transmita senzatia de inflamare catre maduva spinarii si catre creier, iar apoi ea se instaleaza acolo, raspandindu-se in intregul sistem nervos central.

Cercetatorii in genetica au folosit soareci pentru a studia nivelul semnalului chimic pro-inflamatoriu, denumit interleukin 1-beta. Experimentele au aratat ca un nivel ridicat de semnal chimic prezent in articulatiile periferice produce un nivel ridicat al semnalului care apare in vertebrele dorsale ale maduvei spinarii si in celulele maduvei, denumite astrocite, iar acest lucru produce o senzatie si mai acuta de osteoartrita in articulatii.

In cazul experimentului pe soareci, oprirea acestui semnal a inversat efectele acestei "discutii incrucisate". Anumite medicamente actuale impotriva artritei, precum Kineret (Anakinra), blocheaza posibilitatea substantei interleukin 1-beta sa trimita semnale dureroase pana la receptorul ei nervos specific, iar echipa doctorului Kyrkanides a folosit cu succes acest medicament in tratarea osteoartritei.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ciocolata neagra, buna pentru cardiaci
Ciocolata neagra, buna pentru cardiaci
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”