Deficitul de vitamina D și rahitismul la copii. Cât de importantă este testarea?

Vitamina D joacă un rol important în menţinerea stării de sănătate încă de la naştere. Este important să verificăm nivelul acesteia regulat prin analize de sânge
  • Publicat:
  • Actualizat:
Deficitul de vitamina D și rahitismul la copii. Cât de importantă este testarea?
Deficitul de vitamina D, testat la români, foto 123rf.com

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în programul naţional pentru sănătate este inclus şi Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc. Copiii mici şi femeile însărcinate intră în categoria persoanelor cu risc de deficit de vitamina D.

Evaluarea statusului vitaminei D va permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei.

Conform specialiştilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variază de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani.

Mai multe cazuri de rahitism în mediul urban

De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor. În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării statusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit.

Rahitismul apare atât din cauza carenței de calciu, fosfor, cât și a lipsei de vitamina D, efectul fiind mineralizarea defectuoasă a oaselor lungi în perioada de formare și creștere a copilului. Oaselor le lipsește duritatea și devin moi, prezentând curburi anormale.

Simptomele deficitului de vitamina D

Acestea pot include:

  • Infecții recidivante
  • Oboseală
  • Dureri de oase, musculare sau lombare
  • Răni care se vindecă anevoios
  • Schimbări frecvente de dispoziție

Este bine de știut!

În cazul anumitor suplimente, vitamina D devine inactivă  după 21 zile de la deschiderea flaconului. De aceea, pentru o mai bună eficiență, este recomandat se schimbe flaconul după această perioadă. Administrarea corectă se face picurând din flacon direct în gură copilului.

Citește și: Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Care este starea plajelor de pe litoral?
Care este starea plajelor de pe litoral?
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc