De ce unii oameni se orientează în spaţiu mai bine decât alţii

Simţul orientării în spaţiu a fost descifrat de cercetători. Cercetătorii au descoperit semnalele cerebrale care arată capacitatea de orientare a unei persoane
  • Publicat:
De ce unii oameni se orientează în spaţiu mai bine decât alţii

Cercetătorii britanici au identificat semnalele cerebrale care arată cât de bună este o persoană la a naviga, această busolă internă indicând direcţia către care este îndreptat un individ sau în ce parte trebuie să se întoarcă pentru a ajunge la o anumită destinaţie, potrivit dailymail.co.uk, citata de Mediafax.

În cazul persoanelor cu un simţ prost al orientării, aceste semnale cerebrale sunt mai înceţoşate.

Cercetătorii de la University College London au scanat creierele a 16 bărbaţi şi femei în timp ce aceştia jucau un joc pe computer, care le testa abilitatea de orientare.
Rezultatele studiului indică existenţa, în creierul uman, a unor reţele neuronale dedicate anumitor puncte cardinale, cum sunt nordul şi sudul.

Celulele cerebrale care „simt” nordul devin active atunci când un individ este îndreptat cu faţa spre nord. De asemenea, acestea intră în acţiune când un individ se gândeşte să se îndrepte în direcţia nordului. Dacă un individ este îndreptat cu faţa spre nord, dar se gândeşte să meargă spre est, două seturi de celule sunt implicate în proces. Toate aceste celule se află într-o zonă a creierului numită regiunea entorinală.

„În cadrul acestui test simplu, am vrut să vedem care zone ale creierului erau active când participanţii se gândeau la mai multe direcţii de deplasare. Am fost surprinşi să constatăm că intensitatea şi consistenţa semnalelor cerebrale din regiunea entorinală influenţează într-o manieră observabilă performanţele oamenilor în cadrul unui astfel de test simplu”, a spus cercetătorul Hugo Spiers.

„Existenţa acestui «semnal de orientare» a fost luată în considerare de mulţi ani, dar până acum rămăsese totuşi la stadiul de simplă speculaţie”, a mai spus savantul britanic.

Rezultatele oferă dovezi care susţin ideea că «busola» internă se adaptează pe măsură ce individul se deplasează prin mediul înconjurător. Dacă o persoană se rătăceşte după ce face prea multe viraje, acest lucru poate fi cauzat de faptul că creierul nu a putut ţine pasul şi nu s-a adaptat rapid pentru a corecta şi face legătura dintre direcţia dorită şi direcţia către care este îndreptat individul”, a spus Martin Chadwick, principalul autor al studiului.

Din cauza faptului că studiul a fost efectuat pe doar 16 voluntari, cercetătorii nu au putut stabili dacă există o diferenţă privind capacitatea de orientare între femei şi bărbaţi.
„Bănuiala mea este că nu există o astfel de diferenţă. Unele studii au arătat că femeile au o mai bună memorie vizuală – dacă văd o scenă, şi-o vor aminti mai bine decât bărbaţii. În schimb, bărbaţii pot lucra cu geometria şi pot roti lucrurile mai bine în capul lor. Dar când toate acestea sunt coroborate, diferenţele dispar”, a spus Spiers.

Cercetarea a fost publicată în revista Current Biology şi ar putea duce la modalităţi de antrenare a creierului pentru îmbunătăţirea simţului de orientare. De asemenea, ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a cauzelor care duc la instalarea demenţei.
Zona entorinală este una dintre primele regiuni cerebrale afectate de boala Alzheimer, iar cercetarea ar putea ajuta la oferirea unei explicaţii privind motivul pentru care oamenii încep să se rătăcească în primele stadii ale acestei maladii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”