Dacă iei zilnic anticoncepționale, efectele pot fi devastatoare. Rezultatele unui studiu de ultimă oră

  • Publicat:
Dacă iei zilnic anticoncepționale, efectele pot fi devastatoare. Rezultatele unui studiu de ultimă oră

O nouă cercetare din Canada sugerează că pilulele contraceptive luate zi de zi ar putea reduce regiuni ale creierului responsabile pentru luarea deciziilor și controlul impulsurilor.

Pilulele contraceptive ar putea altera creierul femeilor (STUDIU)

Studiul, publicat recent în jurnalul Frontiers in Endocrinology, analizează efectele contraceptivelor orale – care sunt luate de aproape două treimi dintre femeile americane între 15 și 49 de ani, conform datelor din 2018 – asupra creierului.

Mai exact, cercetătorii de la Montreal au investigat rolul hormonilor produși în mod natural și sintetic asupra modului în care este procesată frica.

„Atunci când sunt prescrise [contraceptive orale combinate], fetele și femeile sunt informate cu privire la diferite efecte secundare fizice, de exemplu că hormonii pe care îi vor lua le vor desființa ciclul menstrual și vor preveni ovulația”, notează Alexandra Brouillard, cercetător la Université du Québec à Montréal și autor al studiului.

Studiul a fost efectuat pe 139 de subiecți (femei) cu vârste curprinse între 23 și 35 de ani, dar și pe 41 de bărbați. Da, ați auzit bine!

În comparație cu bărbații, femeile au „un cortex prefrontal ventromedial mai subțire”, care este responsabil pentru „reglarea emoțiilor, cum ar fi scăderea semnalelor de frică în situații sigure” , a spus Brouillard.

„Subțierea anumitor regiuni ale creierului responsabile pentru luarea deciziilor și controlul impulsurilor ar putea însemna o afectare a reglării emoționale”, a mai remarcat Brouillard.

Sunt necesare, însa, cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile și pentru a răspunde necunoscutelor, au concluzionat autorii studiului.

„Scopul nostru este de a crește interesul științific pentru sănătatea femeilor și de a crește gradul de conștientizare cu privire la prescrierea precoce a COC și dezvoltarea creierului, un subiect foarte necunoscut”, a spus Brouillard.

Cercetările anterioare au sugerat un risc crescut de depresie pentru femeile care au început să ia contracepție în adolescență.

Unii au susținut chiar că preferințele și atracția partenerului lor s-au schimbat odată ce au încetat să mai ia pilula.

Citește și: Ce efecte adverse pot avea pilulele contraceptive NOU STUDIU

Sursă: New York POST

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân