Controale în peste 500 de farmacii din România care comercializează Oxicodonă și Fentanil

  • Publicat:
Controale în peste 500 de farmacii din România care comercializează Oxicodonă și Fentanil
Foto: Shutterstock

Peste 500 de farmacii care efectuează operaţiuni cu medicamente care conţin Oxicodonă şi Fentanil vor fi controlate în următoarea perioadă, anunţă Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), într-un comunicat de presă.

Inspectorii au identificat peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente analgezice din categoria opioidelor.

Ce este Fentanilul

Fentanilul este un drog sintetic extrem de puternic, estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina și de 50-100 de ori mai puternic decât morfina.

De asemenea, potrivit National Institutes of Health, Fentanilul stă la baza a zeci de mii de decese prin supradoză în Statele Unite, în fiecare an.

Potrivit prospectului, Fentanil este un analgezic din categoria opioidelor sintetice care se eliberează doar pe rețetă specială de la medic în tratamentul durerilor cronice și severe.

La rândul ei, Oxicodona este un analgezic opioid semi-sintetic folosit în același scop.

Farmaciile care vând Fentanil și Oxicodonă, luate la puricat

„Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate”, se arată într-un comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, inspectorii ANMDMR au început, încă din data de 18 septembrie, verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin Oxicodonă și Fentanil.

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează.

De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare.

Tematica acestor inspecții va fi extinsă, în vederea asigurării că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate, se mai precizează în comunicat.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.

Traficant de droguri de risc și mare risc, prins în flagrant de DIICOT

Verificările demarate de Ministerul Sănătății și ANMDMR survin pe fondul prinderii în flagrant a unui traficant de droguri de risc și mare risc, de către ofițerii DIICOT, chiar lângă depozitul unui mare lanț de farmacii din România, într-o operațiune specială cu numele de cod „Himera”.

Foto: DIICOT

Persoana respectivă a a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada iulie 2022 – 21.09.2023, bărbatul a traficat şi deţinut în vederea comercializării unei mari cantităţi de droguri de risc şi mare risc, respectiv:

  • 13.000 comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil
  • 868 comprimate ce conţin ca substanţă activă Oxicodonă
  • 817 plasturi cu eliberare prelungită ce conţin ca substanţă activă Fentanil
  • 3.243 fiole morfină
  • 3.250 comprimate morfină
  • 263 comprimate Codeină
  • 487 comprimate conţinând substanţă activă Alprazolam
  • 1.800 comprimate de Diazepam, Lorazepam, Bromazepam, Rivotril

De asemenea, mai arată sursa citată, în urma celor 3 percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate 2.635 de comprimate care conțin Fentanil, 2.921 de comprimate care conțin morfină, 1.292 de fiole cu morfină, 140 de fiole care conțin un substitut al morfinei, 379 de plasturi cu Fentanil, 96 de comprimate de Oxicodonă și 74 de comprimate ce conțin metilfenidat, 123 de comprimate ce conțin Dihidrocodeină, 66 de comprimate de codeină, dar și alte comprimate care conțin ca substanțe active codeină, diazepam, oxazepam, bromazepam, nitrazepam, zolpidem și fenobarbital.

În momentul prinderii  în flagrant, inculpatul avea asupra sa, în vederea comercializării, cantitatea de 790 de comprimate a căror substanță activă este Fentanilul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân