Consumatorii de alcool, mai puțin predispuși la riscul de cataractă

Un nou studiu arată că persoanele care consumă cu moderație cantități de alcool sunt mai puțin predispuse să aibă nevoie de o operație de cataractă.
  • Publicat:
Consumatorii de alcool, mai puțin predispuși la riscul de cataractă
Foto: shutterstock

”Un pahar de vin pe zi ține medicul la distanță!”, este rezultatul unui nou studiu condus de Colegiului Universitar din Londra și Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust. Studiul a fost publicat în jurnalul Ophthalmology și arată că persoanele care consumă cu moderație cantități de alcool sunt mai puțin predispuse să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală de cataractă.

La studiu au luat parte 490.000 de voluntari, iar cercetarea sugerează că băutorii de vin în special sunt mai puțin predispuși să se confrunte cu cataracta comparativ cu cei care nu consumă deloc alcool sau nu consumă vin.

Cataractă: ce este?

Cataracta este o afecțiune în care lentila naturală a ochiului devine încețoșată. Proteinele încep să se reducă, iar astfel lucrurile din jur devin blurate sau mai puțin colorate. Tratamentul pentru cataractă include intervenția chirurgicală, când cataracta este îndepărtată și înlocuită cu o lentilă artificială.

Ce înseamnă să consumi alcool cu moderație?

În orice am face, moderația este cheia. La fel se aplică și în această cercetare. Participanții care consumau mai mult alcool decât cantitatea recomandată aveau un risc crescut cu 6% de a ajunge să aibă o intervenție chirurgicală pentru cataractă comparativ cu participanții care consumau alcool cu moderație. Consumul moderat de alcool se definește ca 6.5 pahare de vin pe săptămână.

Cât de sănătos este vinul pentru sănătatea ochilor?

Studiile anterioare au sugerat că vinul roșu și dietele bogate în antioxidanți pot preveni dezvoltarea cataractei, care poate fi produsă și de deteriorarea graduală produsă de stresul oxidativ odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate astea, consumul de alcool este asociat multor afecțiuni cronice serioase printre care bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Acest studiu nu sugerează să consumi alcool în exces sau să faci schimbări drastice în stilul de viață. S-a observat că în urma consumului de alcool nu au existat efecte dăunătoare asupra cataractei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân